Građanski aktivizam

Koalicija “Pod lupom” zabilježila 191 izbornu nepravilnost i prijavila 17 političkih subjekata

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” prijavila je 17 političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) zbog preuranjene kampanje.

U periodu od 25. jula do 7. avgusta, u okviru posmatračke misije Koalicije “Pod lupom”, zabilježena je 191 izborna nepravilnost, kazali su na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnici ove koalicije. Najveći broj nepravilnosti, 147, odnosi se na preuranjenu kampanju. Zabilježeno je 125 slučajeva plaćene kampanje na društvenim mrežama prije zvaničnog, zakonom dozvoljenog početka kampanje u BiH.

“U ovom trenutku neophodno je skrenuti pažnju da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su široko rasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati zbog takozvane sive zone koja postoji u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, u kojem je navedeno da je preuranjena kampanja samo ona koja je plaćena”, rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije “Pod lupom”.

Na taj način, objasnio je Ostojić, politički subjekti imaju mogućnost promocije na različite načine a da to, po tumačenju aktuelnog Izbornog zakona, ne bude tretirano kao kršenje.

U Koaliciji “Pod lupom” navode da su u posmatranom periodu zabilježili dva slučaja pristrasnog izvještavanja medija. Zabilježeni su i slučajevi neažurnih biračkih spiskova, zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva, kao i nepravilnosti koje se tiču rada izborne administracije.

“Nas ne zanimaju rezultati izbora, zanima nas da ti rezultati budu stvarni rezultat izborne volje. Na tome predano radimo već osam godina”, kazao je Ostojić.

U Koaliciji “Pod lupom” pozvali su građane BiH da iskoriste svoje građansko pravo i da izađu na izbore. Pozivaju građane da prijave sve predizborne i izborne nepravilnosti koje primijete.

U ovoj koaliciji navode da je u posmatranom periodu primjetan napredak u organizaciji lokalnih izbornih komisija, ali da je, ipak, zabilježeno nekoliko nepravilnosti i nedostataka.

Tako, prema podacima Koalicije “Pod lupom”, 49 lokalnih izbornih komisija ne održava redovne sjednice, dok s nekim od komisija posmatrači nisu uspjeli stupiti u kontakt.

“Jedna lokalna izborna komisija radi u nepotpunom sastavu, odnosno nemaju sve članove. To je u Donjem Žabaru. U tri izborne komisije kažu da nemaju adekvatne uslove za rad. To su Banjaluka, Livno i Travnik. Iako je to obaveza propisana od strane Centralne izborne komisije, usvojen poslovnik o radu još nemaju dvije izborne komisije – Srbac i Velika Kladuša. Osam lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koje se odnose na ravnopravnost polova”, rekao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnošću u Koaliciji “Pod lupom”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije