Građanski aktivizam

“Karton revolucija” upozorila na alarmantno stanje na UKC Tuzla

"Trenutno na UKC-u Tuzla se događa ciljano masovno ubistvo pacijenata! Više od 100 najteže oboljelih pacijenata ne može dobiti terapiju..."

Omladinski pokret Karton revolucija, 05.08. na svojoj je Facebook stranici objavio alarmantno saopštenje, u kome su upozorili na teško stanje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

“Trenutno na UKC-u Tuzla se događa ciljano masovno ubistvo pacijenata! Više od 100 najteže oboljelih pacijenata ne može dobiti terapiju zato što odijel za Medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja ne radi mjerenja koja su potrebna prije započinjanja terapije.

Prema informacijama dobijenim i potvrđenim od strane više pacijenata, šefica tog odijela je otišla na godišnji odmor, tako da ne postoji odgovorna osoba čija je dužnost da hitno uspostavi sistem. Iako aparati koji su ranije bili sporni sada vjerovatno rade, ljudi opet ne mogu dobiti tretman.”, navodi se u ovom saopštenju.

Aktivisti Pokreta pozvali su odgovorne sa UKC-a da hitno uspostave sistem, medije zamolili da izvrše snažan pritisak, a na Tužilaštvo apelovali da krene sa hapšenjima.

“Bolest ne pita da li si bogat ili siromašan, kada nešto ne radi onda podjednako ne radi za sve.”, istakli su iz Karton revolucije. Dodavši, na kraju:

“U državi bez sistema samo pritisak daje rezultat, zato idemo jako dijeliti status da pomognemo ljudima da im se spase životi.”

Već u prvih nekoliko sati nakon postavljanja ovog saopštenja, javili su se brojni građani sa svojim ličnim traumatičnim iskustvima, ogorčeni stanjem na UKC-u, pa čak i spominjući mogućnost organizovanja protesta.

Podsjećamo da je zbog problema sa radom i nabavkom aparata za radioterapiju u Klinici za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla, “Karton revolucija” reagovala i ranije. A prije tačno dva mjeseca je član ovog pokreta izjavio:

“Ako ovo nije nesavjestan rad u službi, ako ovo nije ubistvo, ja ne znam šta je. Jednostavno pozivamo direktore da rade svoj posao, ministricu da radi svoj posao, tužilaštvo da radi svoj posao, ukoliko nećemo da postanemo presmiješna država. Naša direktna poruka: Direktori, ministrice, tužilaštvo, krenite raditi svoj posao, spasite ljude. Ovo što se trenutno dešava u UKC je katastrofa”.

No, upozorenje, očito, nije shvaćeno ozbiljno.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije