Građanski aktivizam

Nevidljive žene Mostara i Hercegovine

Inicijativa građanki i građana Mostara pokrenula je projekat “Nevidljive”.

Inicijativa građanki i građana Mostara pokrenula je projekat “Nevidljive”. Riječ je o projektu koji govori o ženama iz prošlosti, ali i sadašnjosti, ženama koje su imale uticaja na razvoj Mostara i cijele države, a za koje, kako ističu iz ove organizacije, veliki broj sugrađana ne zna i nije upoznat sa njihovim imenom, radom i uspjehom. Ideja za pokretanje projekta “Nevidljive”, prema riječima Aldijane Trbonja-Tule, javila se 2019. i tada je Inicijativa građanki i građana Mostara pokrenula ovu priču, kada su predstavili nekoliko žena iz prošlosti.

PRVA ARHITEKTICA

Kako navodi, Mostar ne daje važnost ženama koje su doprinosile razvoju ovog grada.

Iz Inicijative navode kako bi neke ulice, ali i institucije, trebale nositi naziv po nekoj od uspješnih žena

”To je bilo za 8. mart, prije pandemije. Kako je krenula korona, ništa se značajno nije radilo. U tom periodu nas je kontaktirala poznata švedska fondacija Kvinna till Kvinna i pitala šta želimo raditi. Kroz neki brainstorming došli smo do ideje da stvarno ovaj grad ne obraća pažnju niti priča o ženama koje su bile pionirke u nekim zahvatima, branšama, zanimanjima. Tako da smo razvile tu ideju o projektu ‘Nevidljive’, gdje svaki mjesec predstavljamo žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara iz nekih specifičnih zanimanja sa posebnim fokusom na pionirke u tim aktivnostima. Moram reći da smo došli do jako interesantnih saznanja o ženama koje su bile pionirke, koje su bile prve, neke su bile i najbolje. I dan-danas mi imamo takvih žena iz tih oblasti koje su izuzetne, a o kojima se vrlo malo zna”, istakla je Trbonja-Tule.

image
Inicijativa će s projektom posjetiti Trebinje i Široki Brijeg.

Do sada su kroz svoje aktivnosti govorile o ženama u arhitekturi. Došli su do podatka da je prva arhitektica u Bosni i Hercegovini Mostarka Sabaheta Isak, diplomirana arhitektica. Ističu kako su ovaj podatak dobile sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji je osnovan 1949. godine, a Sabaheta je diplomirala arhitekturu 1959. Potom su govorile o književnicama, a nakon toga i o ženama u teatarskoj umjetnosti. Gošće su bile Diana Ondelj-Maksumić, glumica Pozorišta lutaka Mostar i Amela Kreso, glumica Narodnog pozorišta Mostar. Govorile su o važnosti žena u teatarskoj umjetnosti, njihovom životnom putu i slobodi izražaja glumaca kroz umjetnost.

”Ovo je jedan poseban i važan događaj koji je organizovala Inicijativa. Kolegica Diana i ja smo pozvane da govorimo o našem pozivu, da govorimo o glumi. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo razmijeniti riječi sa Dianom i sa kolegicama iz Inicijative. Jako mi je bitno što se priča o ovim stvarima o kojima ovaj projekat govori, a jako je bitan za našu lokalnu zajednicu, a i šire. Nadam se da će se projekat razviti”, kazala je Kreso.

UČITELJICE I UMJETNICE

Nedavno je Gradsko vijeće Mostara donijelo Odluku o promjeni naziva šest mostarskih ulica, ali na tom spisku se nije našlo niti jedno ime žene.

image
Amela Kreso je govorila o ženama u teatru.

”Smatramo da su ovo vrlo važna zanimanja, koja su potcijenjena, a kroz nedavnu priču o nazivima ulica po ženama grada Mostara vidjeli smo da građani i građanke Mostara ne znaju koje su to značajne žene koje su ostavile trag, koje su doprinosile razvoju grada, Hercegovine, a i države”, poručuje Trbonja-Tule.

U narednim koracima projekta govorit će se o ženama u NVO sektoru i sindikalnom pokretu, o ženama učiteljicama, umjetnicama, medicinskim sestrama. Ističu kako je njihov spisak žena o kojima će govoriti jako veliki i da žele da i ostali sugrađani čuju njihove priče. Pored Mostara, planirano je da se događaji održe u Trebinju i Širokom Brijegu.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije