Građanski aktivizam Podsjećanja

Podsjećanja (I 2021.): Građani Doboja tuže svoju vlast zbog prevare

Redovnu nedeljnu rubriku Podsjećanja danas počinjemo tekstom iz januara 2021. o građanima Doboja: Grupa građana, koji su se smatrali obmanutim povećanjem cijena komunalija za 15 odsto, pozivanjem lokalne vlasti na nepostojeće poskupljenje električne energije, tim povodom podnijela je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

Doboj je jedan od brojnih gradova u BiH čiji su građani suočeni sa vlašću koja ih bezočno vara i zavlači ruku u njihove džepove.

Da je to tako dokaz je i sada već davno povećanje cijena komunalnih usluga, nametnuto pod izgovorom povećanja cijena električne energije.

Naime, gradske vlasti su se, na sjednici Skupštine grada 18. juna 2015. godine, bukvalno narugale građanima ovog grada, dajući zeleno svetlo lokalnim komunalnim preduzećima da povećaju cijene svojih usluga, sa obrazloženjem da je to opravdano zbog – povećanja cijena električne energije.

Međutim, nikakvog povećanja cijena električne energije nije bilo. Ni tada, ni u nastavku. A građani već šestu godinu plaćaju uvećane račune koje im na osnovu odluke osnivača isporučuju KP “Progres”, “Vodovod” i “Gradska toplana”.

Da se ta odluka Skupštine grada poništi, zvanično su, u nekoliko navrata, ispostaviće se ponajviše radi sakupljanja političkih poena pred izbore, tražile opozicione stranke, koje su zahtjevale čak i održavanje vanredne sjednice na tu temu. Međutim, ni tadašnja ni aktuelna vlast – koja se dobrim dijelom sastoji od istih ljudi, koji su samo promijenili “stranački dres”, nije željela da revidira donešenu odluku o poskupljenju. Pravdajući to tvrdnjom da će struja sigurno poskupjeti.

A u međuvremenu su komunalna preduzeća dodatno povećali cijenu svojih usluga.

Srećom, u Doboju postoje i građani koji ne vole da ih tretiraju kao ovce za striženje. Pa je grupa građana, koji su se smatrali obmanutim povećanjem cijena komunalija za 15 odsto, pozivanjem na nepostojeće poskupljenje električne energije, tim povodom podnijela krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

Tužilaštvo je, u cilju prikupljanja podrobnijih informacija o cijelom slučaju, potrebnih im za donošenje odluke o eventualnom podizanju optužnice protiv odgovornih, proslijedilo zahtjev za istragu MUP-u, odnosno Policijskoj upravi Doboj.

Inspektori Policijske uprave su saslušavali građane koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv gradskih vlasti, nevedenim povodom. Ali se, nažalost, na tome sve i završilo.

“Davao sam izjavu još prije par godina u kojoj zahtjevam, u ime prevarenih građana, da se odgovorni za donošenje odluke, kao i oni koji su povećali cijene, procesuiraju pred nadležnim sudom. Naveo sam da se radi o klasičnoj prevari, jer je pitanje odbornicima na sednici skupštine Grada postavljeno da li su za poskupljenje odvoza smeća, vode i toplotne energije po poskupljenju cijena struje”, kaže za naš portal predvodnik grupe građana koji su podnijeli krivičnu prijavu Velimir Đorđić. Dodavši da je MUP izvještaj predao Tužilaštvu, zatim ponovo dobio na dopunu, ali da nema informacija u kojoj fazi je sada taj predmet.

Sve ovo bio je povod da tužbu protiv Grada sada podnese i Centar za humanu politiku, pod sumnjom da su gradske vlasti počinile krivično djelo prevare zlopotrebom položaja ili ovlasti, jer je Gradska uprava predlagač odluke, a Skupština grada je usvojila spornu, po njima, prevarntsku odluku.

“Održano je pripremno ročište, na kojem je zatražene izuzeće sudije Radovanke Marić, zbog toga što je njena kćerka zaposlena u “Vodovodu”, koji je vlasništvu Grada i on je njegov osnivač. Međutim, taj zahtjev je odbijen i uslijediće dokazni postupak u kojem su naši argumenti više nego čvrsti. Ipak, znajući kako funkcioniše sudstvo i da su u sprezi sa vlastima, nismo preveliki optimisti, ali ćemo principijelo pokušati istjerati stvar do kraja”, izjavio je predsjednika CHP Momir Dejanović.

U čitavom slučaju, postoji i “prevara unutar prevare”. Naime, kako je to u našoj zemlji već uobičajeno, da bi se “progutala gorka pilula” redovno se ponude i slatka obećanja. Pa su uz poskupljenja komunalija “zbog poskupljenja struje”, koje će “se sigurno desiti”, obećane i značajne subvencije za socijalno ugrožene slučajeve za plaćanje komunalnih usluga. “I to u iznosu znatno većem od onog kojim su povećane sporne nove cijene komunalija”, kako je ustvrdio predsjednik kluba odbornika tada vladajuće stranke. Od obećanih subvencija naravno, nije bilo ništa.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije