U fokusu

Pred uvođenje kriminalizacije klevete u Krivični zakonik RS, pokazna vježba u Doboju: Političaru presuđena odšteta zbog “uvrede” urednika lokalnog portala

"Tuženi Pavlović je u više navrata u tekstovima na portalu Dobojski.info, vrijeđao tužioca Hurtića koji je tada obavljao funkciju predsjednika Skupštine grada Doboja, nazivajući ga “podguznom muvom Obrena Petrovića iz reda Bošnjaka”…“ - stoji u obrazloženju presude.

I prije eventualnog stupanja na snagu spornog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se, između ostalog, predviđa i kriminalizacija klevete i uvrede, vlasti na određeni način testiraju njegovu buduću primjenu i u tužbama traže odštetu od novinara.

Dok se političari u međusobnim razračunavanjima i odmjeravnjima snaga časte raznim uvredama, pa između ostalog svoje protivnike nazivaju “podguznim muvama”, upravo zbog tog izraza, kako stvari stoje, ceh će platiti jedan novinar.

Naime, aktuelnom ministru za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Sevlidu Hurtiću vlasnik i urednik dobojskog portala Dobojski info Slaviša Pavlović treba za klevetu da plati odštetu od 3.000 KM i troškove parničnog postupka u visni od 1.925,70 KM. Odštetni iznos zasigurno biće i veći od dosuđenog, jer je sudskom presudom tuženi obavezan da plati i zakonsku zateznu kamatu od donošenja presude do isplate.

Tu presudu donijela je sudija Osnovnog suda u Doboju Radovanka Marić 12.5.2023. godine, u sudskom sporu koji je Hurtić kao tadašnji predsjednik Skupštine grada Doboj pokrenuo 12.10.2021. godine. U njemu traži naknadu štete zbog “povrede časti i ugleda usljed širenja neistinitih navoda na web stranici Dobojski.info 25., 26., i 27. oktobra 2021. godine“.

“Tuženi Pavlović je u više navrata, u tekstovima na portalu Dobojski.info, vrijeđao tužioca Hurtića koji je tada obavljao funkciju predsjednika Skupštine grada Doboja, nazivajući ga “podguznom muvom Obrena Petrovića iz reda Bošnjaka”, iznosio u tim tekstovima neistinite podatke i tvrdnje. Nedvosmisleno je utvrđeno da je jasna namjera tuženog da nanese štetu tužiocu Hurtiću, posebno jer se radi o maloj sredini, gdje se svi znaju, kao i to da je tužilac ugledan građanin grada Doboja, politički angažovan, te da ovakva kleveta nanosi veliku duševnu bol i narušavanje ugleda među sugrađanima – stoji u obrazloženju presude.

Inače, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH je od najava uvođenja klevete i uvrede u krivični zakon RS zagovornik pooštravanja zakonskih propisa u RS kada su u pitanju novinari i slopboda njihovog izražavanja. U svojim istupima u javnosti zalagao se za tezu da novinari moraju biti odgovorniji za izgovorenu riječ, navodeći upravo primjer sa kojim se suočio.

“Imam tužbu sa novinarom iz Doboja koji me je porukom reketirao i niko se nije oglasio, gdje mi je tražio četiri hiljade KM da ne piše loše stvari o meni”, istakao je Hurtić.

Hurtić je, među bosanskohercegovačkim političarima, berem prema prijavi u imovinskom kartonu CIK-u, u samom vrhu najbogatijih. Prije dvije godine, kada se kao kandidat BH zelenih i u okviru koalicije “Pokret za državu” kandidovao za odbornika u Skupštini Grada Doboja, Hurtić je u imovinski karton prijavio da posjeduje imovinu procijenjene vrijednosti 13,3 miliona maraka. Naveo je da u BiH posjeduje pet stanova vrijednih 1,4 miliona KM, tri kuće vrijedne 1,6 miliona KM, zemljište od 10.000 maraka, poslovni prostor procijenjen na 60.000 maraka. Na računu u banci tada je imao 7.700 KM. Posjeduje i devet garaža vrijednih 230.000 KM, ali svakako je najvrjednija firma “Nam” d.o.o. procijenjena na čak 10 miliona KM.

Hurtić je tokom 2020. prijavio 641.136 KM prihoda po osnovu plate, naknade, honorara idr. Na njegovu suprugu upisana je garaža vrijedna 25.000 KM.

Interesantno je da je njegov advokat Siniša Mikić, koji se, izgleda, specijalizovao za tužbe protiv novinara, jer je do sada zastupao tužioce protiv poslenika javne riječi u više navrata. Poznat je i po “gafu” koji je imao u toku sudskog procesa za nabavku medicinske opreme u periodu koronavirusa direktoru dobojske Opšte bolnice Mladenu Gajiću, kada je ne znajući da su ostale upaljene kamere faktički priznao da je “bilo mućke”. Međutim, u tom sporu nije uspio da odbrani Gajića, koji je, nagodbom sa Tužilaštvom, osuđen na deset mjeseci zatvora.

Pomenuta presuda vlasniku i uredniku portala Dobojski info Slaviši Pavloviću prvostepena je. Tuženi će na nju uložiti žalbu, pa će, po svemu sudeći, konačnu riječ u ovom slučaju tužbe političara protiv novinara dati Okružni sud u Doboju.

Građani u akciji