Građanski aktivizam

U Doboju rupe na asfaltu krpe šljunkom – novi protesti mještana Usore

Šljunkom pokrpljene rupe na asfaltu (Foto: Lj.Đ.)
Osnovni razlog protesta i blokada ove ceste, koju su neposredno nakon 1995. godine za saobraćaj osposobile, i jednu traku asfaltirale, tadašnje snage za stabilizaciju mira u BiH, je nebrige lokalnih vlasti da se cesta kategoriše i održava za odvijanje normalnog saobraćaja.

Mještani Novog naselja, dobojske mjesne zajednice Usora, u ponedjeljak, 11.09.2023., će u nove proteste i organizovaće blokadu frekventne, inače nekategorisane ceste.

Kažu da nisu zadovoljni na koji način su gradske vlasti u Doboju, nakon prethodnog održanog protesta, 14.08.2023., i jednočasovne blokade ceste, u ovom gradu poznate kao “SFOR-ov put”, izvršili njegovu sanaciju. Naime, ta sanacija obavljena je dovoženjem više kamiona šljunka laktaškog “Integral Inžinjeringa” duž, nešto više od kilometar duge saobraćajnice u gusto naseljenom dijelu Novog naselja Usora. Još tada su predvodnici protesta, Miroslav Borojević i Darko Pijunović, žestoki kritičari ovdašnje lokalne vlasti, najavili nove proteste “za deset dana”.

Sa prethodnog protesta u-Novom naselju Usora (Foto: Lj.Đ.)

“Taj rok produžili smo na dvadeset dana, kako bi dali vremena gradonačelniku Borisu Jeriniću i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Obrenu Petroviću da asfaltom saniraju oštećenu saobraćajnicu, za potrebe poslednjih lokalnih izbora održanih prije gotovo tri godine proširenu i pripremljenu za asfaltiranje. Umjesto traženog popunjavanja rupa u asfaltu asfaltom oni su jednostavno šljunkom popunili rupe i ostatak ostavili po strani, vjerovatno da obnovimo “krpažu” kada kiša ispere pijesak iz rupa.” – kaže Darko Pijunović.

Njegov “saborac” Miroslav Borojević kaže da su danas, 08.09.2023., o blokadi u ponedjeljak obavijestiti Odjeljenje komunalne policije Grada Doboj, kao i Policijsku upravu Doboj.

“Saznavši za novu blokadu iz Gradske uprave su poslali cisternu sa vodom, vjerovatno da bi se prskanjem stvarala manja prašina, misleći da ćemo i time biti zadovoljni. Nećemo, sada ćemo blokirati saobraćaj na duži period od prethodnog jednočasovnog i to u tri etape. Ne zadovoljavamo se krpljenjem samo rupa na oštećenim dijelovima ceste, već tražimo da se asfaltira saobraćajnica kroz naselje za prolaz dva vozila naizmjenično, odnosno zahtijevamo da se asfaltira prethodno planirano” – kaže Borojević.

Podsjećamo, riječ je o saobraćajnici kojom dnevno prođe više hiljada vozila, a koja je formalno nekategorisani put. Osnovni razlog protesta i blokada ove ceste, koju su neposredno nakon 1995. godine za saobraćaj osposobile, i jednu traku asfaltirale, tadašnje snage za stabilizaciju mira u BiH, je nebrige lokalnih vlasti da se cesta kategoriše i održava za odvijanje normalnog saobraćaja.

Pripreme za novo asfaltiranje saobraćajnice su započele njenim proširenjem prije tri godine pred održavanje poslednjih lokalnih izbora, ali su vjerovatno, zbog izbornih prevara, poništenih izbora 15. novembra 2020. godine i ponovljenih 21. februara 2021., tadašnje, a iste i sadašnje vlasti u ovom gradu odustale od toga.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije