Od početka ove godine do oktobra u Tuzlanskom kantonu je više policijskih službenika ostalo bez posla i rasvijetljeno je 85 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije.

Radi se o povećanju od oko 30 posto u odnosu na 2018. godinu. Posebna pažnja je, navode iz Uprave, posvećena borbi protiv interne korupcije.

“U toku 2019. godine za one policijske službenike za koje se utvrdilo da su počinili koruptivno krivično djelo, kroz disciplinski postupak se prekine radni odnos za pet policijskih službenika, dok se za jednog namještenika još uvijek vodi disciplinski postupak”, rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Svijest građana, naročito mladih o ovoj pošasti i načinu borbe protiv nje mora biti podignuta na veći nivo, stav je organizatora kampanje. Ovog puta učenici su, zajedno sa sa policijskim službenicima, učestvovali u podjeli promotivnog materijala i popunjavanju upitnika.

Građani nerijetko prijavljuju djela koja se odnose na korupciju, kažu iz MUP-a, navodeći da je uglavnom riječ o anonimnim pozivima.

“Moram reći da je dobar dio tih poziva bio s razlogom i da je dobar dio djela koje smo rasvijetlili proizašao iz poziva građana”, rekao je Korman.

Bosna i Hercegovina je, po indeksu korupcije, na 89. mjestu od 180 zemalja. Iz Uprave policije pozivaju sve građane da se se pridruže u borbi protiv pošasti koja se uvukla u sve pore društva i efikasno ga uništava.