Regija i svijet

Crna Gora: Za razliku od BiH, u Crnoj Gori američke sankcije za klasične kriminalce

Problem sa američkim sankcijama na Balkanu je što ne izazivaju dovoljno štete, po sankcionisane, da bi njihov rezultat imao efekta na poboljšanje života ovdašnjih građana. To se prije svega odnosi na BiH, čiji sankcionisani političari, zahvaljujući kontroli pravosuđa, ostaju nekažnjeni za svoja kriminalna, koruptivna djela, te urušavanje države i ugrožavanje ljudskih i građanskih prava i sloboda njenih građana, a zahvaljujući kontroli medija, pretvorenih u propagandne mašine, sankcije pretvaraju u izborne uspjehe. No,... nije, naravno, do Amerike, nego do nas. I naše gluposti, kukavičluka, korumpiranosti ili nesposobnosti - kako kod koga. U Crnoj Gori, za razliku od BiH, sankcije su, u najnovijem "paketu", pogodile klasične kriminalce, koji su, zarad svojih kriminalnih ciljeva, korumpirali i podrili nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. (Antikorupcija)

Kontroverzni nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović od danas je pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Pod sankcijama je i Miodrag Daka Davidović.

Kako navodi američko Ministarstvo finansija Branislav “Brano” Mićunović je decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije”.

“Najpoznatiji je po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Mićunović je sankcionisan “zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”.

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Miodragu “Daki” Davidoviću koji je “decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru”.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su ruske napore da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlju, uključujući napore da utiče na ishod izbora. Takođe je bio uključen u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara Vlade Sjeverne Makedonije Dragija Raškovskog, jednog od glavnih saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića da bi se mu organizovao sastanak sa premijerom Zaevim kako bi se promovisali Davidovićevi poslovni interesi”, navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Dodaje se da je Davidović sankcionisan “zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”. Sankcije su mu uvedene “i zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umiješanosti u poteze ili politike koji prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu”.

Blokirana sva imovina i zabranjene transakcije

Prema odluci Ministarstva finansija, sva imovina i udjeli u imovini osoba dodatih na listu, koje su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Takođe, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, direktno ili indirektno, pojedinačno ili ukupno, sa 50 odsto ili više. Sve transakcije osoba iz SAD-a unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili udjele u imovini označenih ili na drugi način blokiranih osoba zabranjene su osim ako nijesu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC ili su izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcioniranim pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet istrage.

Odjeljenje za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti dodao je ukupno deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

Osim Mićunovića i Davidovića na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

“Rusija je nastavila koristiti svoj uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne nadležnosti za olakšavanje svojih agresivnih destabilizujućih aktivnosti”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

“Današnja akcija ponovo potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regionu Zapadnog Balkana”, naveo je Nelson.

Portparol Ministarstva Metju Miler izjavio je da je “Stejt Department označio dvije osobe i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana povezanih sa štetnim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava”.

Istovremeno, saopštio je Miler, “Ministarstvo finansija nameće sankcije za osam pojedinaca i šest entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja”.

“Ti pojedinci i subjekti takođe ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim imenovanjima američka vlada ima za cilj promjenu ponašanja uključenih i borbu protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nedopuštenih poslova i trgovine uticajem koji jačaju štetni uticaj Rusije”, naveo je.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije