Regija i svijet

EU: Korupcija, gotovina i priznanja. Ko su ključni osumnjičeni u skandalu Katargejt?

Evropski parlament (Foto: Jean-Francois Badias, AP)
Istraga o Katargejtu – korupcijskom skandalu koji trenutno pogađa Evropski parlament – dobila je spektakularan zaokret ove sedmice kada je jedan od glavnih osumnjičenih u utorak rekao da će sarađivati s belgijskim vlastima. Očekuje se da će nova otkrića ubrzati istrage i dodatno umiješati druge osumnjičene. /// Korupcije, dakle, svugdje ima ili može biti. Ali ono što razlikuje razvijena demokratska društva u kojim funkcioniše pravna država, od društava kakva je Bosna i Hercegovina, je da se korupcijske afere ne zataškavaju, da se broj osumnjičenih, istragom, povećava a ne smanjuje, da dokazi protiv visokopozicioniranih političara "čudom", većim od Gospinog na Međugorju, ne nestaju, da tužilaštva ne umiru od straha kad treba da optuže nekog političkog siledžiju zbog očiglednog kršenja zakona i ustava, da se optužbe za pokradene milijarde u udruženom kriminalnom pothvatu, ne pretvaraju u optužbu za par miliona protiv žrtvenog jarca, da za sistemsku korupciju, umjesto čitavog niza pripadnika vladajućih stranaka, ne bude kažnjen samo predstavnik manjina, da se za izborne krađe ne dižu stotine tužbi protiv nebitnih sitnih izvršilaca a nijedna protiv naručilaca i nalogodavaca. Itd. Itd. Itd. (Antikorupcija)

Kada su belgijske vlasti izvršile 20 racija na 19 lokacija u Briselu 9. decembra 2022. godine, bivši europarlamentarac iz Italije Pier Antonio Panzeri bio je jedan od prvih koji je uhapšen zbog svoje uloge u korupciji u najvišem sjedištu evropske demokratije.

Ove sedmice 67-godišnji Panzeri je neočekivano izjavio da će sarađivati sa istražiteljima belgijske policije i otkriti šta zna o optužbama koje uključuju korupciju, pranje novca i organizirani kriminal među članovima parlamenta i pomoćnicima i lobistima u Evropskom parlamentu.

Otkrića Panzerija će također imati neosporan uticaj na tri druga glavna osumnjičena u ovom slučaju: jednu od potpredsjednica Evropskog parlamenta, grčku socijalistkinju Evu Kaili; njenog životnog partnera i parlamentarnog pomoćnika italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu, Francesco Giorgija; i Niccolo Figa-Talamanca, italijanskog generalnog sekretara NVO Nema mira bez pravde.

Zajedno sa Panzerijem, njih troje su u pritvoru od hapšenja, optuženi za više kriminalnih djela, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, korupciju i pranje novca.

U središtu optužbi su tvrdnje da su četvoro ključnih osumnjičenih – i mreža drugih igrača – primili velike količine novca od Katara i Maroka u zamjenu za uticanje na političke odluke unutar evropskih institucija u korist stranih sila. I Doha i Rabat oštro su negirali ove navode.

Pier Antonio Panzeri

Nakon što je proveo 15 godina kao poslanik u Evropskom parlamentu, Panzeri je 2019. godine osnovao nevladinu organizaciju za ljudska prava Fight Impunity, koja mu je – prema belgijskoj istrazi – omogućila da koristi kontakte ostvarene tokom njegovog vremena kao političara kako bi izgradio profil lobiste koji radi u ime Katara.

Nakon Panzerijevog hapšenja 9. decembra, belgijska policija je otkrila 600.000 eura gotovine pohranjenih u njegovoj kući u Briselu i 17.000 eura u njegovoj porodičnoj kući u Calusco d'Adda, u Lombardiji.

Panzeri i njegova porodica su takođe „posjedovali značajnu imovinu, uključujući zajedničke bankovne račune i nekretnine koje ne pokrivaju prihodi poslanika Evropskog parlamenta sa 10-ogodišnjim stažom“, navodi italijanski dnevni list Corriere della Sera od 22. decembra.

Pošto se smatra jednim od glavnih tvoraca korupcijskog plana, Panzerijeva ovosedmična odluka da prizna svoju krivicu i sarađuje s policijom velika je stvar za istragu. Belgijski list Le Soir, koji je prvi izvijestio o skandalu u Katargejtu, nazvao ga je “ljudskom bombom za istinu i pravdu”.

Njegova saradnja takođe donosi lične koristi, uključujući smanjenje njegove zatvorske kazne na “ograničenu” kaznu, za koju je, kako je rekao njegov advokat Laurent Kennes za AFP, dogovoreno da ne prelazi godinu dana i da uključuje uslovnu kaznu sa elektronskom oznakom.

“On želi da bude otvoren, želi da vidi svjetlo na kraju tunela”, rekao je njegov advokat za francuski kanal RTBF, dodajući da je Panzeri “priznao da je bio jedan od vođa kriminalne organizacije… sa vezama sa Katarom i Marokom”.

In this handout file photo taken and released on March 26, 2019 by European Parliament shows Italian Pier Antonio Panzeri speaking during a plenary session in Strasbourg.

Pier Antonio Panzeri govori tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta u Strazburu, 26. marta 2019. © Marc Dossmann, AF

Eva Kaili

Prvobitna potraga za ocem Eve Kaili – koji je uhapšen, pa u međuvremenu pušten – dovela je do toga da su ga istražitelji uhvatili kako pokušava pobjeći držeći kofer sa stotinama hiljada eura u njemu. Činjenica da je uhvaćen in flagrante delicto dovela je do toga da njegova kćerka izgubi diplomatski imunitet koji joj je dat kao zastupnici Evropskog parlamenta. Pretresom su u njenom stanu u Briselu pronađene vreće pune novca u vrednosti od 150.000 eura.

Kaili, koja je sa 29 godina postala najmlađi poslanik u Grčkoj, od tada je optužena za učešće u kriminalnoj organizaciji, korupciju i pranje novca, i još uvijek se nalazi u policijskom pritvoru.

Od svog hapšenja, Kaili neprestano protestuje,  tvrdeći, preko svog advokata Mihalisa Dimitrakopulosa, da je nevina i da „nije znala za postojanje“ vreća novca pronađenih u njenom stanu. Umjesto toga, uperila je prst u svog partnera Francesca Giorgija, optužujući ga da je “izdao njeno povjerenje”.

Prije umiješanosti u skandal, Kaili je izabrana u Evropski parlament 2014. godine, zadržala je mjesto na izborima 2019. i u januaru 2022. postala jedna od potpredsjednica zakonodavnog tijela Evropske unije. Od hapšenja joj je oduzeta potpredsjednička funkcija.

Samo nekoliko dana nakon što je Svjetsko prvenstvo 2022. počelo, krajem novembra, Kaili je govorila u Evropskom parlamentu u odbranu Katara, zemlje domaćina koja je bila pod lupom zbog kršenja ljudskih prava. Ona je rekla da je ta zemlja “lider u oblasti radnog prava” i ismijala sugestije da je Katar koristio koruptivne metode da dobije pravo da bude domaćin turnira.

European Parliament vice president, Greek Socialist Eva Kaili, who is at the centre of the probe, is seen here at the European Parliament in Strasbourg, France, on November 22, 2022.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta, grčka socijalistkinja Eva Kaili, koja je u središtu istrage, u Evropskom parlamentu u Strazburu, Francuska, 22. novembra 2022. © Handout preko REUTERS-a, Evropska unija 2022.

Francesco Giorgi

Francesco Giorgi je u belgijskim novinama opisan kao “glavni osumnjičeni” u istrazi, a policija ga trenutno drži pet sedmica. On je partner Eve Kaili i parlamentarni pomoćnik italijanskog europarlamentarca Andree Cozzolino. Prije toga bio je pomoćnik osumnjičenog Panzerijevog kolege, a njih dvojica su zajedno osnovali nevladinu organizaciju Fight Impunity.

Od hapšenja, zajednički bankovni račun Giorgija i Kailija u Grčkoj je pod istragom, kao i 7.000 metara kvadratnih zemljišta koje je par kupio preko računa na ostrvu Paros.

Reuters je 22. decembra izvijestio da su dvojica osumnjičenih povezanih s Giorgijevim slučajem priznali da su primali mito od Katara u zamjenu za uticanje na odluke Evropskog parlamenta u vezi sa zaljevskom državom.

Tokom istraga, Giorgi je navodno optužio dvojicu europarlamentaraca s kojima je povezan za njihovu umiješanost u korupcijski skandal: Marca Tarabella i Andrea Cozzolino.

This undated photo shows Greek European Parliament vice president Eva Kaili (R) and her partner Francesco Giorgi, a parliamentary assistant with the European Parliament's Socialists and Democrats group, both involved in a corruption probe implicating World Cup hosts Qatar, walking in a northern suburb of Athens.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili i njen partner Francesco Giorgi, parlamentarni pomoćnik grupe socijalista i demokrata Evropskog parlamenta, šetaju u sjevernom predgrađu Athene, neodređenog datuma. © Eurokinissi, STR, AFP

Niccolo Figa-Talamanca

Italijanski državljanin Niccolo Figa-Talamanca takođe je uhapšen 9. decembra i zadržan u pritvoru pet dana, prije nego što je pušten sa elektronskom oznakom. Međutim, ova odluka je u međuvremenu poništena i od 27. decembra Figa-Talamanca se nalazi u pritvoru dok čeka suđenje.

Figa-Talamanca je na čelu nevladine organizacije Nema mira bez pravde koju je osnovala italijanska političarka i bivša europarlamentarka Emma Bonino i koja se fokusira na pitanja ljudskih prava i vladavine prava. Organizacija je osumnjičena da je plaćala poslanicima EP, a također dijeli urede sa Fight Impunity, nevladinom organizacijom koju su osnovali Panzeri i Giorgi.

Marc Tarabella

Kada je policija 10. decembra pretresla kuću belgijskog poslanika u Evropskom parlamentu Marka Tarabelle, nije pronađena gotovina, ali su mu zaplijenjeni telefon i laptop.

Belgijska socijalistička partija je 13. decembra suspendovala Tarabelino članstvo tokom istrage, iako je on protestovao tvrdeći da je nevin. “Nemam čega da se stidim, a bit ću na raspolaganju na zahtjev pravosuđa”, rekao je on nadzornom odboru stranke.

Manje od mjesec dana kasnije, 2. januara, Evropski parlament je pokrenuo hitne mjere za ukidanje poslaničkog imuniteta Tarabella na zahtjev belgijskih vlasti.

Prema belgijskom listu L'Écho, Panzeri tvrdi da je Tarabelli dao više od 120.000 eura u gotovini u više rata kao plaćanje za pomoć u pitanjima vezanim za Katar.  Tarabella ovu tvrdnju poriče. „Bilo u vidu poklona ili gotovine, gospodin Tarabella nije primio ništa“, rekao je njegov advokat Maxim Töller za AFP 17. januara.

Međutim, belgijski političar je priznao da je u februaru 2020. otišao na put koje je platio Katar, a što nije prijavio Parlamentu.

“Bio je pozvan… na konferenciju”, rekao je Töller za belgijski kanal RTL. “On će riješiti sve probleme. Nema ništa protivzakonito u odlasku na putovanje koje plaća organizacija.” Njegov advokat je rekao da je Tarabella, dok je bio u Kataru, otišao da vidi kako se grade stadioni i zamolio da se sastane sa radnicima.

U novembru Tarabella je u Evropskom parlamentu govorio o “pozitivnoj evoluciji” ljudskih prava u Kataru.

Member of the European Parliament Marc Tarabella leaves the headquarters of the Socialist Party after a vigilance committee following the allegations related to the Qatar corruption case in Brussels, Belgium on December 13, 2022.

Član Evropskog parlamenta Marc Tarabella napušta sjedište Socijalističke partije nakon odbora za budnost nakon optužbi u vezi sa slučajem korupcije u Kataru u Briselu, Belgija, 13. decembra 2022. © Valeria Mongelli, AFP

Andrea Cozzolino

Smatra se da je i drugi italijanski poslanik u Evropskom parlamentu, Andrea Cozzolino, umešan u skandal kroz povezanost sa svojim parlamentarnim pomoćnikom Giorgijem.

Od hapšenja, Giorgi je imenovao Cozzolina kao osumnjičenog i, iako europarlamentarac još nije optužen, Evropski parlament će u februaru odlučiti da li mu treba ukinuti poslanički imunitet u vezi sa skandalom.

Napolitanca, koji je rođen 1962. godine, belgijska štampa opisuje i kao “veoma bliskog” Panzeriju od kojeg je 2019. preuzeo ulogu predsjednika delegacije za odnose sa zemljama Magreba.

Cozzolino je rekao da bi želio privatno saslušanje pred Komisijom za pravna pitanja Evropskog parlamenta “gdje će ponovo potvrditi svoju potpunu nevinost i odgovoriti na sva pitanja”.

Njegovi advokati su negirali da je umešan u skandal. “Zahtjevi belgijskih vlasti Evropskom parlamentu da mu ukinu poslanički imunitet hipoteza su u istrazi koja se, čini se, ni ne tiče našeg klijenta, koga ništa i niko direktno ne dovodi u vezu sa korupcijom”, rekao je njegov pravni tim.

Progresivni savez socijalista i demokrata Evropskog parlamenta 12. decembra suspendovao je Cozzolina sa njegove uloge koordinatora, a četiri dana kasnije italijanska Demokratska partija suspendovala je njegovo članstvo “kao preventivnu mjeru” kako bi zaštitila imidž stranke dok se istrage u Katargejtu ne završe.

Luca Visentini

Italijan Luca Visentini, šef Međunarodne konfederacije sindikata, priznao je 20. decembra da je primio gotovinsku isplatu od oko 50.000 eura od nevladine organizacije Fight Impunity koju predvodi Panzeri.

Visentini tvrdi da isplata nije bila pokušaj korupcije ili pokušaj Katara da kupi utjecaj. Umjesto toga, kaže da je prihvatio “novčani poklon” zbog njegove “neprofitne prirode” i “kvaliteta donatora”. Visentini je dodao: “Niko me ništa nije pitao, nije traženo ništa zauzvrat i nisu davani nikakvi uslovi za donaciju.”

„Da sam korumpiran ili korupcionar, moj politički pogled bi očigledno bio naklonjen Kataru, ali sam prethodnih dana izjavio da su reforme koje su napravljene u ovoj zemlji potpuno nedovoljne“, rekao je on za italijanski list Corriere della Sera, nakon što je bio uhapšen pa pušten od strane policije.

Visentini je od tada suspendiran sa svoje funkcije u Međunarodnoj konfederaciji sindikata i mora obavijestiti vlasti ako planira putovati izvan EU.

Građani u akciji