"Jer nas se tiče“ - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Godišnjica policijskog nasilja nad aktivistima građanske inicijative “Jer nas se tiče” i građanima naselja u okolini deponije “Uborak”

09.12.2020., navršava se godina dana od akcije pripadnika interventne i specijalne policije u Mostaru, koji su primijenili silu protiv građana koji su blokirali deponiju Uborak, zahtjevajući njeno zatvaranje, zbog štetnog uticaja na životnu sredinu i stanovništvo okolnih naselja.

“Ovaj je čin samo jedan u nizu mnogih kojima su vlasti dokazale da zdravlje građana, čista okolina i rijeka Neretva nisu njihovi prioriteti. Međutim, ovaj je bio najgori.”, stoji u obajavi postavljenoj, povodom ove godišnjice, na Facebook stranici građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

“Pitamo se, kako da mirno živimo, kada oni koji bi nas trebali štiti, zapravo prema nama postupaju na najgrublji način, dok se borimo za naše, pa i njihovo zdravlje?!”, stoji u objavi. Uz najavu:

“Ovaj dan ćemo obilježiti protestnom vožnjom, koja će početi u 17:30 sati, ispred deponije, na mjestu gdje su građani toga jutra napadnuti, i nastavit će se rutom: Vrapčići – novi most – Centar II – Gradska vijećnica – Tekija – ul. M. Tita – Potoci – Livač – Semetovac – Uborak”.

Iz Inicijative odsjećaju da je deponija Uborak još prije 30 godina proglašena ekološkom bombom, i da se stanje, nažalost, neprestano pogoršava.

“Tokom 60 godina postojanja deponije, niti jednom nije urađena studija utjecaja na okoliš, a ista radi bez potrebnih dozvola. Deponija na Uborku ne posjeduje potrebne filtere, pa se procijedne vode izlijevaju u potok Sušicu kojim odlaze u rijeku Neretvu i zagađuju je.
Objavili smo mnogo dokaza i nastavit ćemo širiti istinu o ekološkoj bombi koja je udaljena samo nekoliko kilometara od centra našeg grada. Nastavit ćemo borbu za naše zdravlje i za osnovna ljudska prava, i nećemo odustati od našeg cilja da spriječimo uništavanje života građana Mostara i cijele doline Neretve!”, ističu iz građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Godišnjica policijskog nasilja nad mirnim demonstrantina na Uborku poklapa se sa obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kojim povodom je Omer Hujdur, predsjednik udruženja “Jer nas se tiče” našem portal dao kratku izjavu:

“Problemi sa deponijom Uborak počeli su upravo zbog koruptivnih radnji i neodgovornosti pojedinaca da interes građana zaštite i da uređenim sistemom riješe decenijsko pitanje odlaganja otpada.”

 

 

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije