“Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” - Inicijativa grupe nvo BD

Konačno ipak usvojen Zakon o udruženjima i fondacijama BD. Iz civilnog sektora upozoravaju da ga sada treba i provesti.

 ''Kao i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Michael Scanlan, pozdravljamo usvajanje Zakona i nadamo se njegovoj dosljednoj primjeni'' - kaže direktor ''Vermonta'' Damir Radenković, koji je i u ime grupe ''Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta'' pratio sjednicu.

Na 68. sjednici Skupštine Brčko distrikta, održanoj, “iz drugog pokušaja”, juče, 14. oktobra, konačno je usvojen Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Bojazan, izazvana najprije nestavljanjem Zakona na dnevni red 67. sjednice, a potom otkazivanjem 68. sjednice, u prvom pokušaju njenog održavanja, sedmicu dana ranije, te određenim izjavama Predsjednika Skupštine, pokazala se, tako, neosnovanom.

Ili je, upravo upozorenje na mogućnost da dođe do neusvajanja ovog zakona prije raspuštanja Skupštine u ovom sazivu i ukazivanje na neprihvatljivost takvog razvoja događaja, “pomoglo” da Zakon ipak bude usvojen? Nije ni važno.

Važno je da je zakon, koji je jedan od bitnih koraka u uvođenju reda i pravde u oblast finansiranja neprofitnih organizacija u Distriktu i raskidanja sa praksom netransparentnosti i diskrecionih prava u raspolaganju značajnim sumama novca, bez ikakvih kriterija, što je produkovalo i korupciju, kojom se bavi i pravosuđe Distrikta, konačno usvojen.

Tim povodom, grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta”, koja je aktvno, svojim prijedlozima, od kojih je značajan broj usvojen, učestvovala u kreiranju ovog zakona, je izrazila zadovoljstvo samom činjenicom da je taj zakon, kao i Zakon o inspekcijama, čijom primjenom se uvodi inspektor za nevladin sektor  konačno usvojen.

Ali je izrazila i nezadovoljstvo načinom na koji se to desilo, odnosno nepotrebnim dugovlačenjem, i usvajanjem na, vjerovatno, posljednjem zasjedanju ovog skupštinskog saziva.

Ujedno, Grupa je izrazila i nadu da će taj zakonski akt, čije je usvajanje na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine danas predstavljeno kao “uvođenje novog načina sufinansiranja i finansiranja projekata NVO sektora od strane Vlade putem javnog poziva i uz jasne kriterije”, zaista to biti i u praksi.

“Kao i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Michael Scanlan, pozdravljamo usvajanje Zakona i nadamo se njegovoj dosljednoj primjeni” – kaže direktor “Vermonta” Damir Radenković, koji je i u ime Grupe pratio sjednicu.

On kaže da su Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, kao i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama usvojeni bez rasprave, što je, vjerovatno, vazano za činjenicu da je dnevni red prvobitno, prošle sedmice, zakazane 68. sjednice, sa tri planirane tačke, među kojima su bila ta dva Zakona, u međuvremenu “narastao” na 25 tačaka, koliko ih je imala sjednica održana 14.10., što je izazvalo određen zamor kod poslanika.

Dodajmo, da je najveću pažnju poslanika na održanoj sjednici izazvao Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH, koji Brčko distrikt do sada nije imao a kojim se uređuju pitanja prava, sloboda i obaveza nacionalnih manjina u Distriktu i propisuje osnivanje i nadležnosti Savjeta za nacionalne manjine.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije