Radnički protesti

Protest medicinara, gradonačelnik nije htio da ih sasluša

Radnici prijedorske bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ i Doma zdravlja održali su miran protest nedaleko od zgrade gradske uprave kako bi izrazili nezadovoljstvo jer im iz lokalnog budžeta nije isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 500 KM zbog rada tokom epidemije virusa korona.

Iako su kako ističu dobili odobrenje Policijske uprave Prijedor da održe miran protest ispred zgrade Gradske uprave Prijedor kako bi izrazili nezadovoljstvo jer im iz budžeta grada nije isplaćena jednokratna pomoć od 500 maraka na ime rada tokom pandemije virusa korona, zdravstvenim radnicima okupljanje je zabranjeno uz povećano prisustvo policijskih službenika i privatnog obezbijeđenja.

„Mi to ne možemo da razumijemo zašto se ne odobrava ovakav jedan skup koji je miran protest, nenasila i koji je najavljen uredno. Naglasićemo da je na ovom istom mjestu ispred gradske uprave prije nekih godinu dana dozvoljen skup podrške bišem gradonačelniku u vezi neke afere koja se navodno odvijala i tada se moglo dozvoliti okupljanje, a danas ne. Mi smo ogorčeni tom odlukom a oni koji su je donijeli neka stanu iza toga“ REC „Tražimo da nam se ispune zahtjevi i da dobijemo samo ono što su dobili medicinski radnici u drugim sredinama“, kazao je Davor Hrnjić, predsjednik Udružene sindikalne organizacije.

Na protestu je rečeno da je medicinarima na sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom 11. februara obećano da će biti novi sastanak za 10 dana, ali da on nije održan iako su predstavnici sindikata prijedorske bolnice i Doma zdravlja uputili četiri dopisa.

„Mi samo tražimo ono što su svi gradovi dali svojim radnicima. Nikakva politička pozadina iza ovoga ne stoji“, poručila je Ivana Davidović predsjednik Strukovnog sindikata med. sestara i tehničara.

„Nama je prije pet mjeseci tadašnji direktor a sadašnji gradonačelnik obećao novčanu naknadu u određenoj visini sa razlogom što je ustanova pozitivno poslovala i zbog rezultata rada. Znači mi ne tražimo pomoć od gradske uprave nego očekujemo novac od naše ustanove u kojoj smo ga zaradili i obećan nam je a nije ispoštovan. Isključivo tražimo za sve radnike jer nema radnika koji nije imao dodira sa kovid pacijentima“, izjavila je Snježana Dobrijević Sindikat med. sestara i tehničara u domu zdravlja Prijedor.

Okupljenim radnicima na kratko se pridružio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je rekao da se isplata pomoći ovom sektoru može očekivati nakon rebalanska budžeta ali ne u cifri koju zdravstveni radnici traže, nakon čega je uslijedila žučna rasprava a potom i odlazak gradonačelnika bez saslušanja okupljenih.

Iz sindikata zdravstvenih radnika prijedorske bolnice i doma zdravlja  poručuju da su svi dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije virusa korona i da zaslužuju pomoć grada. Pitaju se da li za to gradske vlasti imaju sluha i razumijevanja.

Pogledaj više

Građani u akciji