Radnički protesti

Protest radnika Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida ispred Vlade RS

"I pored dobre volje našeg Sindikata, vidimo da reakcije nadležnih izostaju i mi smo primorani da od 10. maja pa svaki naredni dan do rješavanja naših problema dolazimo ispred Vlade RS i iskažemo nezadovoljstvo (ne)posupanjem nadležnih."

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci protestuju ispred zgrade Vlade Republike Srpske. Traže isplatu doprinosa, zaostalih plata i odlazak uprave.

Oni su već tri mjeseca u generalnom štrajku te, između ostalog, traže da im nadležni kažu razloge zbog kojih njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

Poručili su da će svakodnevno dolaziti ispred Vlade RS kako bi iskazali nezadovoljstvo jer je, kako su rekli, njihova egzistencija značajno ugrožena neznanjem i nemarom nadležnih.

“Tačno prije tri mjeseca stupili smo u generalni štrajk zbog toga što su nam uskraćena osnovna radnička i ljudska prava i jednostavno nismo više mogli da ćutimo. Dug Centra koji je napravilo trenutno rukovodstvo iznosi 3,3 miliona KM. Pored nesposobnosti i nestručnosti u poslovanju, naše trenutno rukovodstvo je napravilo niz propusta poput falsifikovanja Pravilnika o radu, selektivne isplate plata, pravljenja diskriminacije među radnicima posebno diskriminušući osobe sa invaliditetom i slično”, naveli su radnici.

Tvrde da su legalnom sindikalnom borbom pokušali ukazati na probleme i izboriti se za najosnovnija prava radnika.

“Svaki potez koji smo kao SO uradili, radili smo u skladu sa zakonskim propisima. Međutim, očigledno je da neko kalkuliše sa nama i pokušava da minimalizuje naša prava i borbu štiteći jednog pojedinca na štetu 25 radnika i njihovih porodica. Za ova tri mjeseca štrajka, sve i jedna inspekcija koju smo uredno pozivali se pravila nijema i gluva kad smo ukazivali na propuste i očigledno štitila tadašnjeg v.d.direktora”, poručili su.

Podsjetili su da je Vlada RS 21. aprila prihvatila ostavku v.d. direktora Željka Ubiparipa i zadužila Nadzorni odbor i Ministarstvo rada da imenuju novog direktora, ali da je Ubiparip i dalje na toj funkciji.

Kako su naveli, izgovor je bio da ne mogu pronaći čovjeka koji bi mogao biti zamjena Ubiparipu, a čovjek koji je uredno konkurisao i koji ispunjava uslove nije čak ni odbijenicu dobio i iz nepoznatih razloga nepravedno je diskvalifikovan.

Poručili su da će, ukoliko nadležni ne reaguju, početi štrajk glađu.

“I pored dobre volje našeg Sindikata, vidimo da reakcije nadležnih izostaju i mi smo primorani da od 10. maja pa svaki naredni dan do rješavanja naših problema dolazimo ispred Vlade RS i iskažemo nezadovoljstvo (ne)posupanjem nadležnih jer možda će nas tako neko primjetiti i shvatiti ozbiljnost situacije. Bojimo se da ćemo ovakvom nebrigom nadležnog ministarstva doći u situaciju da ćemo morati štrajkovati glađu ispred Vlade RS, jer su svojom nezainteresovanošću doveli do egzistencijalnih problema 25 radnika i njihovih porodica”, istakli su radnici Centra za profesionalnu rerhabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Pogledaj više

Građani u akciji