Radnički protesti

Protestovali radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjoj Luci (VIDEO)

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjoj Luci, njih 26 koji su u generalnom štrajku od 10. veljače, danas su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjednim okupljanjem u parku "Mladen Stojanović". Radnici koji su u štrajku skoro dva mjeseca traže da im se uplate doprinosi, zaostale plaće i smjenu rukovodstva koje je, kako ističu, uništilo tvrtku.

Radnicima Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida koji su većinom i sami invalidi kasne tri plate, a doprinosi im nisu uplaćivani godinama. Kažu da su dovedeni na rub egzistencije i zahtijevaju reakciju odgovornih.

RADOMIR ĐURIČIĆ, štrajkač

„Dokle više ovako. Evo dva mjeseca stvarno više prošlo. Prevršilo svaku mjeru. Nema smisla šta nam rade. Nemoguće da ne mogu da nađu adekvatna rješenja. Ili neće. Ne razumijem. Imamo problem. Valjda probleme treba rješavati“.

Direktor Centra tvrdi da je štrajk dijela radnika poprimio lični interes i da je stvarna pozadina nešto drugo.

ŽELJKO UBIPARIP, ravnatelj Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

„Jednostavno i činjenično stanje je zbog samoodrživosti firme sigurno neće započeti svi sa radom bio ja direktor ili ne. To nema veze. Ovdje dosta ljudi zna da će dobiti otkaz. Ne zadovoljava. Evo. Ne zadovoljava radna mjesta i njima se ne isplati da se štrajk prekine“.

Sindikat podržava radnike Centra. Nadaju se da će Vlada Republike Srpske učiniti određene poteze da poboljša stanje, jer je ovo jedina državna institucija koja nema platu i gdje su ugorožena prava radnika.

NIKOLA ŠOBOT, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS

„Uvijek su imali našu podršku. Kako moralnu tako i materijalnu i pravnu. Tu smo mislim ispucali sve što smo mogli prema svim inspekcijama da vidimo zakonitost rada ovog sadašnjeg rukovodstva. Očekujem da se tu stvarno nešto mora promijeniti“.

Štrajkači poručuju da će ukoliko se u skorije vrijeme ne izađe u susret njihovim zahtjevima vjerovatno odlučiti na radikalizaciju protesta.

MIROSLAV GNJATOVIĆ, predsjednik Štrajkačkog odbora 

„Ako se ogluše na ovo što bi bila sramota. Na kraju krajeva sramota je što smo došli ovdje. Mi nismo svojom voljom na kraju došli nego su nas natjerali. Ići ćemo dalje u neke represivnije mjere. O tom potom. Vidjećemo. Preduzimaćemo nešto uglavnom. Moramo.“

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite u čijoj nadležnosti je Centar nisu htjeli da komentarišu današnji skup upozorenja.

Pogledaj više

Građani u akciji