Radnički protesti

Sindikat poručio Vladi: Alumina pripada onima koji su je stvarali i narodu!

Sindikat metalske industrije i rudarstva Republike Srpske je poručio Vladi da “Alumina pripada onima koji su je stvarali i svim građanima, a može postati nečije vlasništvo tek kad se završi stečajni postupak nad Birčom i kad sve bude legalno i u zakonskim okvirima”.

Vladu Republike Srpske iz Sindikata na posljedice koje se mogu dogoditi ukoliko Vlada ne povuče svoju odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče.

Podsjećamo, radnici kompanije “Alumina” su na protestima održanim 29. jula poručili Vladi RS da najkasnije do ponedjeljka, 1. avgusta, odnosno sutra, poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač” fočanskoj firmi “Pavgord”!

– Imajući u vidu da se kampanja otimanja Alumine nastavlja, u kojoj na žalost pored onih koji žele da je otmu, učestvuju i pojedini predstavnici državnih institucija i medija, sindikat još jednom želi da upozori na moguće posljedice! Ne dolijevajte ulje na vatru! Ne izazivajte radnike i narod! Alumina pripada onima koji su je stvarali i svim građanima, a može postati nečije vlasništvo tek kad se završi stečajni postupak nad Birčom i kad sve bude legalno i u zakonskim okvirima! – stoji u saopštenju Sindikata.

Dalje se navodi da Sindikat i radnici ostaju pri svojim zahtjevima, koji su na protestima upućeni prema Vladi Republike Srpske.

– Očekujemo blagovremeno stavljanje van snage nelegalno i nezakonito donošenje sporne Odluke koja je izazvala sav ovaj haos – dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade RS ranije su poručili da su u ovom slučaju sve radili u skladu sa zakonom te uz mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske je upoznata sa zahtjevima Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, i sa posebnom pažnjom će razmotriti ove zahtjeve, te će obaviti razgovor sa predstavnicima ovog sindikata”, za sada je zvanični stav iz Vlade RS.

Pogledaj više

Građani u akciji