Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Autonomni ženski centar već godinama traži da se uspostavi nacionalno tijelo za praćenje femicida

Mnogo toga fali Srbiji, u suočavanju sa femicidom, zaključak je koji proizilazi iz izjava Vanje Macanović Iz Autonomnog ženskog centra Srbije. No, nama iz BiH se teško oteti utisku da još više fali našoj državi, odnosno vlasti. I da je ideja Centra o uspostavi nacionalnog tijela za praćenje femicida odlična za sve države Balkana, uključujući i BiH. (Antikorupcija)

Vanja Macanović Iz Autonomnog ženskog centra izjavila je da žene koje su žrtve nasilja treba stalno snažiti i hrabriti pričom da izlaz postoji i dodala da, pored nadležnih instuitucija, za pomoć mogu da se obrate i ženskim organizacijama.

Macanović je za Tanjug navela da je stupanjem na snagu Zakona o sprečavanju nasilja o porodici 2017. godine, broj ubijenih žena jedno vreme bio u padu, a da je od prošle godine počeo da se povećava.

Nažalost, povećava se broj ubijenih žena koje nikada nisu prijavljivale nasilje„, rekla je Macanović.

Navela je da Autonomni ženski centar već godinama traži da se uspostavi nacionalno telo za praćenje femicida, a koje bi se sastojalo od predstavnika državnih institucija na republičkom nivou i koje bi, kada se dogodi slučaj femicida u lokalnoj samoupravi analiziralo da li je došlo do propusta, kako bi se učilo iz grešaka koje su napravljene.

Mi nemamo učenje iz grešaka i to je ozbiljan problem.Ono što mi vidimo jeste da institucijama fali znanje o tome kako se rizik procenjuje, a to je nešto što vi ne možete da stavite u zakon, to je iskustveno, ono što učite na primerima„, rekla je Macanović.

Macanović navodi da žene pored zvaničnih institucija – policije, Centra za socijalni rad i Tužilaštva – mogu da se obrate i ženskim organizacijama koje pružaju pomoć i podršku žrtvama.

Žrtve bi trebalo da se obrate ženskim organizacijama kada planiraju da prijave nasilje da bi se sa njima prošlo kroz listu rizika, da se napravi plan prijavljivanja i bezbednosni plan šta žena treba da radi nakon prijave, da ne dođe do toga da je prijavila nasilje, a nasilnik je ubije„, rekla je Macanović.

Macanović je ukazala i da u poređenju sa regionom, Srbija ima visoke sankcije kada je reč o nasilju u porodici, ali da su kazne zatvora uglavnom uslovne, bez ikakvog praćenja.

Nije problem u tome što su uslovne, već što su bez ikakvog praćenja. Nekad vam žrtve kažu ‘pa zašto sam prolazila kroz ovu torturu da bi neko dobio uslovnu presuda koju niko ne prati’„, rekla je ona.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije