Građanski aktivizam

U kakvom svijetu mi to živimo? I kako je moguće da neko ovo godinama radi nekažnjeno?

„Pod lažnim izgovorom da mi je ugožen život, da će mi dijete umrijeti, doktor je želio da me „spasi“, vrištao i panično slao na hitan carski rez!... Sve je bilo sasvim uredu i ništa što je rekao nije bila istina!“, kaže u zastrašujućoj ispovjedi jedna bivša trudnica, u 11. video svjedočanstvu iz produkcije udruženja Baby Steps, koji, zajedno sa pratećim tekstom, objavljujemo u nastavku.  

U ovoj zemlji svako naredno svjedočanstvo trudnice ili porodilje čini se kao nestvarno,. Teško ljudi koji žive u drugim zemljama mogu povjerovati da se ovakve stvari zaista dešavaju. Iskustvo majke koja je odlučila ispričati kako je izgledao njen prvi susret sa doktorom koji ju je trebao poroditi, jer se termin poroda bližio zvuči kao uvod u neki film, jer je potpuno nevjerovatno da se neko u javnoj ustanovi ponaša na ovaj način, i ono najtužnije da mu je to po svemu sudeći „ustaljena“ praksa.

Šta kada se nađete u situaciji da vam neko laže da je život vas i vašeg djeteta ugrožen, širi paniku i strah, otvoreno vam nudi hitan carski rez i „spašavanje“ a zapravo ništa od toga nije istina – vi ste sasvim dobro, i na svu sreću vaše dijete nije ni blizu da bude životno ugroženo. I sve to kako bi dobio novac za lažno „herojstvo“!

Nazalost ovo nije izoliran slučaj, ovo je dobro poznata praksa u kojoj se za naknadno nagrađivanje i čašćavanje pod izgovorom da vam je upravo spašen život porodi radili preuranjeno, daleko prije termina, nepotrebnim rizikom i carskim rezom bez imalo savjesti i brige za majku i njeno dijete. I s pravom se pitamo: Do kada? I kako je moguće da neko ovo radi godinama nekažnjeno, kako je moguće da je „kovreta“ iznad nečijeg života?

Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali također i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja. Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu skrb ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi  porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje!

 

Građani u akciji