Podsjećanja

VII 2020. – Smjena na čelu Agencije za javne nabavke: “Kad nekog obučite i naučite, kada zna, onda on više nije potreban toj instituciji”

U Rubrici Podsjećanja i tekst iz jula 2020.... Možemo se samo nadati da će Agencija za javne nabavke nastaviti da odgovorno obavlja svoj posao, kako ga je obavljala na početku pandemijske krize (kada su se mnogi uspaničeno razbježali, ostavljajući vlast i javni novac bez nadzora, u situaciji idealnoj za pljačku i korupciju) i da na njeno čelo neće, kao u nekim drugim slučajevima kojim svjedočimo ovih dana (RAK, npr.), dogovorom čelnika vladajućih partija, doći neko ko će biti oličenje suprotnosti vrijednosti koje ustanova kojoj dolazi na čelo predstavlja.

Đenan Salčin više nije direktor Agencije za javne nabavke BiH, odlučilo je, 29.07., Vijeće ministara BiH. S obzirom da je Salčinu istekao mandat, on je razriješen sa dužnosti, a do izbora novog direktora, Agencijom će rukovoditi, kao v.d. dosadašnji direktor Agencije za zapošljavanje BiH.

Salčina pamtimo kao jednog od prvih koji je reagovao na zloupotrebe u javnim nabavkama u BiH, na samom početku pandemijske krize. I koji je uporno demantovao neistine, koje su širili neki političari i mediji da je Zakon o javnim nabavkama suspendovan. Informišući institucije o njihovim obavezama i upozoravajući na posljedice kršenja zakona. A u konačnici i podnoseći prekršajne i krivične prijave.

Jasno je i javno stavio do znanja da ponašanje Fedaralne uprave Civilne zaštite, u kontekstu javnih nabavki, tokom pandemije, nije prihvatljivo, od entitetskih vlada tražio informacije o spornim nabavkama i uspostavio tijesnu saradnju sa tužilaštvima u BiH.

Govoreći o aferi „Respiratori“, iznio je stav da to nije izuzetak, nego klasični način upravljanja javnim novcem u državi: “Do ovog, između ostalog, dolazi jer se zapostavlja struka, ciljano se izigrava zakonska procedura da bi se očigledno nekome pogodovalo i izvlačila korist na štetu građana.” Dodajući: “Oči javnosti su sada uprte u aferu „Respiratori“, ali mi smo kroz ove pretrage naišli na dosta kršenja zakona i kod drugih organa. Sve te nabavke kod kojih su uočene nepravilnosti se sada istražuju”.

Zanimljivu izjavu, Salčin je imao i na press konferenciji pred skup, organizovan, krajem januara ove godine, od strane CCI-a, na temu „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH”: “I neznanje je jako veliko. Klučni zaključak koji sam ja izveo iz monitoring koji radimo već dvije godine je da: kada nekog obučite i naučite, kada zna, onda on više nije ni potreban toj instituciji. Vazda je potrebno da je tamo neko ko ne zna. Jer ako imate nekog ko zna i ko ma visok stepen integriteta, neće raditi stvari koje su mimo zakona. O javnim nabavkama ili bilo kog drugog.”

Izgleda da je sam Salčin postao osoba kakvu je opisao prije pola godine. I kao Onaj Ko Zna postao nepotreban i nepoželjan ovdašnjim vlastima. Odnosno trojici čelnika vladajućih partija, koji zloupotrebljavajući svoju moć i ismijavajući pravnu državu, ovih dana ponovo, između sebe, dijele državne institucije, izjavljujući čak i da su one koje oni smatraju svojim (a koje bi trebalo da služe isključivo interesu građana ove zemlje) samo njihove i da ih ni s skim neće dijeliti. I sve to bez reakcije Tužilaštva BiH, Ureda Visokog predstavnika i “međunarodne zajednice”. I bez reakcije građana, kojih se to, u suštini, i najviše tiče.

Neposredno pred smjenu, Salčin (koji je, istini za volju, i sam na funkciju direktora došao na sličan način) je izjavio: “Ja vjerovatno više neće biti direktor Agencije za javne nabavke. Sve se poduzelo da ja to više ne budem, jer ja nisam neko s kim se može manipulisati”.

Možemo se samo nadati da će Agencija za javne nabavke nastaviti da odgovorno obavlja svoj posao, kako ga je obavljala na početku pandemijske krize (kada su se mnogi uspaničeno razbježali, ostavljajući vlast i javni novac bez nadzora, u situaciji idealnoj za pljačku i korupciju) i da na njeno čelo neće, kao u nekim drugim slučajevima kojim svjedočimo ovih dana (RAK, npr.), dogovorom čelnika vladajućih partija, doći neko ko će biti oličenje suprotnosti vrijednosti koje ustanova kojoj dolazi na čelo predstavlja. Sa zadatkom da tu instituciju vodi u interesu onog ko ga je tu postavio, a ne u interesu građana.

Živi i nezaraženi bili – pa vidjeli.

(N.N., Antikorupcija, 30.07.2020.)

_________________________________________________________________________–

DODATAK – tekst sa portala Klix, od 19.03.2021.:

AFERA “RESPIRATORI”

Đenan Salčin svjedočio na suđenju Novaliću i drugima: Htjeli su suspenziju zakona

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u aferi “Respiratori”. Saslušan je prvi svjedok, Đenan Salčin, bivši v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH.

Tužilac Mirza Hukeljić najprije je pitao Salčina o okolnostima njegovog imenovanja, trajanju mandata te nadležnostima Agencije.

Salčin je pojasnio da Agencija prati zakonitost postupaka javnih nabavki u BiH, daje mišljena, izrađuje pravilnike itd.

Ključni dio pitanja odnosio se na sjednicu Vlade FBiH od 16. marta 2020.

Salčin je rekao da je prije te sjednice dobio informaciju da se sprema suspenzija Zakona o javnim nabavkama BiH i da je mislio da nema potrebe za tim, jer Zakon nije nikoga sprečavao da bilo šta nabavi.

“Nazvao sam kabinet premijera Novalića i rekao sam da bih došao na sjednicu da pojasnim da nema potrebe za tim”, rekao je Salčin.

Direktori kliničnkih centara su mu, kako se prisjeća, rekli da ne mogu čekati sutra, da moraju raditi danas, i da će zakon biti prepreka za nabavljanje opreme koja je potrebna da se spasu ljudski životi.

On je, pak, kazao da zakon nikog ne sprečava da sutra, ili čak u par sati, nabave bilo šta. Postoje dvije metode za brzu nabavku, a to su pregovarački postupak bez objave obavještenja i izuzeće od primjene zakona.

Ove opcije mogu se koristiti u situaciji krajnje hitnosti.

“Govorilo se generalno, s tim da su se spominjali respiratori, iako ja tada nisam znao šta je respirator”, rekao je Salčin.

Prema njegovim riječima, na sjednici je traženo da se medicinske ustanove izostave iz primjene Zakona. Njemu je rečeno da će on biti kriv ako se to ne desi.

Prisutni su bili i direktori kliničnih centara, među kojima i Sebija Izetbegović.

“Izetbegovć se vodila time da ona ima spremno 40 ili 50 respiratora koje može kupiti danas”, kazao je Salčin.

(G.M., Klix, 19.03.2021.)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije