Građanski aktivizam

Vlasti porušile svoje administrativno sjedište pa naknadno pokušale organizovati formalnu javnu raspravu o izmjeni regulacionog plana, na kojoj se međutim neočekivano pojavila velika grupa građana

“Nečuveno je da se ruši bez građevinske dozvole, da se prije okončanja javne rasprave sruši cijeli objekat."

Gradske vlasti u Doboju su prvo srušili svoje centralno administrativno sjedište, a onda su pitali građane šta misle o tome!

Da je to urađeno na ovakav način konstatovano je na jučerašnjoj (07.11.2023.) javnoj raspravi o izmjeni regulacionog plana na mjestu srušene zgrade gradske uprave, u njenom Odjeljenju za prostorno uređenje čiji su službenici, nemušto i zbunjeno odgovarali na pitanja, neočekivano prisutnih građana, koji su izrazili svoje ogorčenje i ljutnju.

Neočekivano, jer se gradske vlasti nisu pobrinule da transparentno objave održavanje i takve, zakašnjele, javne rasprave. Ali su građani, posredstvom “insajdera”, doznali za održavanje i u velikom broju se okupili u skučenom prostoru privremenog sjedišta ovog odjeljenja.

“Gdje je objavljeno uopšte da će se javna rasprava održati, koji je to inžinjer potpisao rušenje zgrade Opštine. U zakonu se jasno kaže da nijedan regulacioni plan ne može da se mijenja dok se ne donese Urbanistički plan, a Grad Doboj je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, koja ga još nije donijela. Da li će današnje primjedbe biti unesene u zapisnik. Nečuveno je da se ruši bez građevinske dozvole, da se prije okončanja javne rasprave sruši cijeli objekat” – nije štedjela čelnike nekadašnjeg poslodavca, dugogodišnji i cijenjeni arhitekta Grada Doboj Biljana Gajin.

U ime  Foruma zajednica etažnih vlasnika Snežana Šešlija upitala je zašto niko od stanara okolnih zgrada nije obavješten o rušenju, i zašto susjedni stambeni objekti nisu adekvatno zaštićeni.

“Zašto nije transparentno objavljen poziv za javnu raspravu? Prijaviću to donatoru koji gradu Doboj plaća oglase od javnog dobra kao što su javni pozivi. Da li ima igdje zabilježeno da se sve sruši, a onda da se ide na javnu raspravu”, pitala je Šešlija, koja je izvršni direktor Udruženja građana “Tolerancijom protiv različitosti” (TOPEER).

Ništa manje blagonakloni prema aktuelnim vlastima nisu bili ni ostali učesnici u Javnoj raspravi, posebno Ilija Bujadnjak i profesor Borislav Đurković, koji su najavili da će pred održavanje sjednice Skupštine grada Doboj, ukoliko se tačka o usvajanju Izmjena regulacionog plana nađe na dnevnom redu, dovesti veliki broj građana.

“Grad nije vaš, grad je od naroda, kako ćete sutra proći ulicom, nemojte se igrati sa narodom, prekrižite to što ste radili, znam da vi morate ovo, da ste natjerani. Ako ovo ode na skupštinu dovešćemo 2.000 ljudi da protestvuju protiv ovakvih rješenja” – rekao je Đurković, koji je i predsjednik UG “Budimo se ljudi”.

Međutim, ono što može predstavljati problem potencijalnim protestantima je što bi prvo trebali doznati gdje će se održati ta sjednica Skupštine grada, jer su svoju skupštinsku salu vlasti ovog grada, prodajom i rušenjem bivšeg Doma vojske, u kojem se ona nalazila, izgubila prije godtovo dvije godine.

Rušenje glavnog administrativnog sjedišta, kao i Doma vojske, ranije, nakon njihove prodaje lokalnom građevinskom preduzeću “Investgradnja”, završeno je 02.11.2023. godine. Na tom prostoru će u dogledno vrijeme, kako je na jučerašnjoj javnoj raspravi obrazložio gradski arhitekta Radislav Mišić, biti podignut poslovno-uslužni objekat sa prizemljem i pet spratova. Gradske vlasti su svoje organizacione jedinice raselile na više lokacija. Jedna od njih je i bivši kompleks Privredne banke, a kasnije “Slobomir P Univerziteta”, koji su početkom ove godine kupili od fočanskog biznismena za 12 miliona KM. Međutim, Gradske vlasti prave novo administrativno sjedište na izmještenoj lokaciji izvan gradskog centra u blizini nove crkve prema Usori.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije