Građanski aktivizam

CGS: Ako si se susreo s nepravilnostima pri zapošljavanju – ispričaj nam svoju priču

Poziv Centra za građansku saradnju, građanima i građankama Kantona 10, da ispričaju svoju priču o nepravilnostima pri zapošljavanju u javnom sektoru.

Centar za građansku saradnju iz Livna, već izvjesno vrijeme provodi različite aktivnosti u okviru projekta „Podrška uključivanju građana Kantona 10 u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru“. Između ostalog, provedeno je istraživanje tj. monitoring zapošljavanja u 27 državnih institucija i javnih poduzeća, analiza zakonodavnog okvira koji se odnosi na zapošljavanja u javnom sektoru, kreirane preporuke za unaprjeđenje kantonalnog zakona i regulative, pokretane peticije, u svakoj od 6 općina u Kantonu 10 održane su ulične akcije na kojima su građani pozivani da prijave korupciju, održavani su javni sastanci sa mlađim osobama koje se susreću s nepravilnostima pri zapošljavanju. A centar pruža i besplatnu pravnu pomoć građanima koji su oštećeni prilikom pokušaja zapošljavanja u javnom sektoru i procedurom zapošljavanja.

U sklopu svojih aktivnosti i proklamovanih ciljeva, Centar je, ovih dana, pozvao sve građane i građanke Kantona 10 koji su se susreli s nepravilnostima pri zapošljavanju u javnom sektoru da im se jave i ispričaju svoju priču.

„Svi zainteresirani građani/ke koji žele ispričati svoju priču i podijeliti svoja iskustva, mogu to uraditi u formi anonimne videopriče u dogovoru s projektnim timom. Također, građani i građanke mogu dostaviti svoje priče i iskustva u pisanoj formi potpisane vlastitim imenom, pseudonimom ili anonimno na e-mail: cgs-li@tel.net.ba ili na broj telefona: 034/202-770.“ navodi se u informaciji iz ove nevladine organizacije.

Zamišljeno je da ove priče budu objavljene na web portalima i društvenim mrežama, anonimno u video ili narativnom formatu.

Cilj je podizanje svijesti kod građana, donositelja odluka, javnih institucija i državnih poduzeća o problemima s kojima se susreću osobe koje apliciraju na konkurse za zapošljavanje u javnom sektoru.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije