Građanski aktivizam

CHP: Ne može im niko ništa, jači su od države?

Centar za humanu politiku upozorava da je nastavljeno nezakonito nasipanje i gradnja u koritu Bosne, koji povećavaju opasnost od ponovnih poplava u Doboju. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Centar za humanu politiku  podnio je prijave republičkoj vodnoj inspekciji i tužilaštvu na osnovu obavještenja dobijenog od aktivista iz grupe “Ponoviće se maj 2014. godine” da firma “Đurković” iz Doboja izvodi zakonom zabranjene radove nasipanja velikog i malog korita Bosne kojom se nastavlja povećano ugrožavanje od poplava.

Republička vodna inspekcija je u julu ove godine zabranila nasipanje i naložila uklanjanje nasutog materijala firmi “Đurković” koja to očigledno ignoriše, a isto se ponaša i firma “Limunkop” kojoj su vodna i građevinska inspekcija naložile uklanjanje izgrađenih obekata i nasutog materijala. Uzurpatori javnog vodnog dobra očekuju od dobojskog uzurpatora vlasti da će izmjenama regulacionih planova i projekta uređenja korita Bosne, kao i nečinjenjem Voda Srpske, inspekcije i tužilaštva, legalizovati izgrađene nasipe i objekte na vodnom zemljištu.

Uzurpatoru dobojske vlasti sudi se zbog izazivanja opšte opasnosti i masovnog ubistva 11 Dobojlija u poplavi 2014. godine. Umjesto kajanja, zaslužene višegodišnje zatvorske kazne i zabrane vršenja javnih funkcija, uzurpator dobojske vlasti nada se oslobađajućoj ili presudi sa simboličnom kaznom i nastavlja da izaziva opštu opasnost na način da podržava, podstiče i omogućava nasipanje i gradnju na vodnom zemljištu, pretvara vodno u građevinsko zemljište, opstruiše realizaciju projekta uređenja korita Bosne i obećava uzurpatorima javnog vodnog dobra legalizaciju izgrađenih nasipa i objekata.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije