Građanski aktivizam

CHP: Nedopustiv ulazak u autonomni civilni prostor sa ciljem da se on uzurpira i kontroliše

Momir Dejanović, predsjednik CHP (Foto: Siniša Pašalić, RAS Srbija)
Centar za humanu politiku, u saopštenju koje prenosimo u nastavku, ukazuje na apsurdnost argumenata vlasti u RS, povodom najavljenog donošenja Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i na njene stvarne namjere - skretanje pažnje sa drugih problema i pokušaj uzurpacije, kontrole i gušenja autentičnog civilnog društva.

Centar za humanu politiku zatražio je od predsjednika RS, predsjednika vlade, ministra pravde i narodnih poslanika da odustanu od predlaganja i donošenja Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i predložio da se određena pitanja regulišu Zakonom o udruženjima i fondacijama i Zakonom o lobiranju. Teško je očekivati da ovaj prijedlog bude prihvaćen od predsjednika RS, a nejakog Radovana i Miloša, kao i narodne poslanike, ne pita se ništa.

Smatramo da se ovim zakonom skreće pažnja sa drugih problema, s obzirom da ne postoji opasnost za vlast i RS od djelovanja neprofitnih civilnih organizacija. Stotine ili hiljade neprofitnih civilnih organizacija iz BiH u proteklih 25 do 30 godina koristile su strane donacije, u ovom periodu ove organizacije koristile su nekoliko desetina ili stotina miliona KM za finansiranje plata, doprinosa, poreza i drugih troškova i njihov uticaj na izborni proces, pravosuđe, borbu protiv korupcije, pomirenje i još neke oblasti bio je nikakav, a izuzetno mali na vladavinu prava, reforme, evropske integracije i još neke oblasti. Centar za humanu politiku, kao povremeni indirektni korisnik stranih donacija, protivio se članstvu BiH u NATO, izazivanju kriza i ratova i miješanju stranih ambasada u unutrašnje stvari BiH, za razliku od Ane Trišić Babić, koja je kao član SNSD, zamjenik ministra inostranih poslova i Dodikov savjetnik, lobirala za članstvo BiH u NATO.

Nema potrebe za donošenjem Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, s obzirom da se uspostavljanje registra i javnost rada neprofitnih organizacija mogu i trebaju propisati Zakonom o udruženjima i fondacijama, kao i da bi donošenje nekih spornih zakonskih odredbi predstavljalo nedopustiv ulazak u autonomni civilni prostor sa ciljem da se on uzurpira i kontroliše. Nemamo ništa protiv da se određena pitanja od javnog interesa dodatno ili drugačije regulišu, ali smo protiv da se neprofitne civilne organizacije čije se aktivnosti u potpunosti ili djelimično finansiraju iz inostranih izvora, uz uslov da se zakonito bave registrovanom djelatnošću, proglašavaju agentima stranog uticaja, ograničavaju u aktivizmu na način da se zabranjuje djelovanje u određenim oblastima, diskriminišu i izlažu represiji i riziku od kažnjavanja i zabrane rada.

Podržavamo namjeru da se neprofitnim organizacijama zabrani finansiranje političkih partija i kandidata na izborima, kao i drugi uticaj na izborni proces, aktivnosti usmjerenih na nasilno rušenje izabrane vlasti, terorističkih i drugih kriminalnih aktivnosti i slično, ali smo protiv toga da se neprofitnim civilnim organizacijama propišu i ograniče oblasti djelovanja ili da postoje neodređene i neprihvatljive zakonske odredbe o nedopuštenom političkom djelovanju i političkim aktivnostima. Eventualno, pitanje agenata stranog uticaja ili lobista drugih država, može biti posebno uređeno zakonom o lobiranju, u okviru koga bi se propisale dozvoljene ili nedozvoljene aktivnosti neprofitnih organizacija kao agenata stranog uticaja.

Predsjednik Centra
Momir Dejanović

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije