Građanski aktivizam

“Da se ne ponovi maj 2014.”: Otvoreno pismo glavnim tužiocima i predsjedniku VSTS zbog štićenja od krivičnog gonjenja odgovornih za poplave 2014. g.

Doboj, maj 2014. (Foto: Helikopterski servis Republike Srpske)
13.08.2021.

Grupa građana Da se ne ponovi maj 2014 godine uputila je otvoreno pismo glavnim tužiocima Republičkog javnog tužilaštva, Federalnog tužilaštva i Tužilaštva BiH i predsjedniku VSTS u kome ih podsjeća da njemačko tužilaštvo po službenoj dužnosti provodi istragu protiv odgovornih za ovogodišnje julske poplave zbog zakašnjelog obavještavanja i evakuacije koji su imali uticaja na utapanje, povrede i nastalu štetu, a da tužilaštva u RS i BiH još nisu istražila i optužila prijavljene i odgovorne za ista i druga krivična djela u majskim poplavama 2014. godine.

Tužilačko nepostupanje po službenoj dužnosti i prijavama protiv odgovornih za nezaštićenost Doboja i drugih područja od poplava pokazuje da tužilaštva u BiH nastavljaju sa praksom štićenja odgovornih za utapanje više lica, direktnu štetu od nekoliko stotina miliona KM i drugu nastalu štetu u poplavama 2014. godine.

Od tužilaštava i VSTS zatražene su informacije o tome šta su preduzeli po službenoj dužnosti i prijavama protiv odgovornih za poplave 2014. godine, zbog čega su prijave sklonjene u ladice dobojskih i drugih tužilaca, šta namjeravaju preduzeti protiv korumpiranih tužilaca i da li u BiH postoji tužilaštvo koje je spremno i sposobno da istraži odgovorne za poplave i zaštiti građane od kriminalnog ugrožavanja javnog interesa i straha da bi se maj 2014 mogao ponoviti.