Građanski aktivizam

Mreža za Zaštitu Prirode u BiH zalaže se za proglašenje novih zaštićenih područja

31.10. je održan sastanak Mreže za Zaštitu Prirode BiH, kojeg je inicirao Eko HUB Blagaj, događaj koji je bio posvećen promociji i unapređenju zaštite prirode u Bosni i Hercegovini.

Mreža za Zaštitu Prirode u BiH predstavlja važnu inicijativu koja je proistekla iz Mreže za Zaštitu Prirode Zeničko-dobojskog kantona, okupljajući organizacije civilnog društva sa zajedničkim programskim ciljevima i aktivnostima usmjerenim na očuvanje prirode i promociju stvaranja novih zaštićenih područja. Ova mreža se ističe posvećenom rješavanju ekoloških izazova, uključujući one s kojima se ekološke organizacije i mreže suočavaju već dugi niz godina. Bosna i Hercegovina, iako obiluje prirodnim bogatstvima, trenutno ima samo 3% teritorija ozvaničeno kao zaštićeno područje, što je zabrinjavajuće.

Mreža za Zaštitu Prirode u BiH aktivno se zalaže za proglašenje novih zaštićenih područja kako bi se sačuvala prirodna baština ovog predivnog regiona, a sastanak je okupio stručnjake, aktiviste i organizacije poput Centra za zaštitu okoline Rujište, Dinarica, MycoBH, Udruge Čaplja, Naše ptice, Pokreta za zaštitu okoliša, Ug Fojničani, Pd Vis Žepče, Centra za krš i speleologiju, Zemaljskog muzeja BiH, UGF Fojničani, Eko Foruma, Donarice i Novog vala Blagaj, koje gaje istu strast prema očuvanju prirode Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj ovog sastanka bio je razvoj zajedničkog akcionog plana koji će doprinijeti efikasnijoj zaštiti prirode. Ovo je bila prilika da se razmotre inovativni pristupi očuvanju prirode i zajedno radimo na promociji ideje o stvaranju novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka očuvanju prirode u Bosni i Hercegovini i unapređenju saradnje među organizacijama koje dijele iste ciljeve, navodi se u saopćenju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije