Radnički protesti

Najavljen najrigorozniji štrajk doktora u Sarajevu, Vlada odbija pregovore

Foto: AA
Sadiković: Vlada Nihada Uka radi nezakonito i krši zakonske rokove.

Doktori, medicinske sestre i tehničari i nemedicinski kadar u Kantonu Sarajevo uskoro stupaju u štrajk. Kažu, biće najrigorozniji do sada. Pružaće se samo neophodne zdravstvene usluge. Razlog za ovu odluku je odbijanje Vlade Kantona Sarajevo da uposlenicima poveća satnicu sa 2,76 KM na 3,28 KM. Premijer Nihad Uk i resorni ministar Haris Vranić kažu da neće udovoljiti zahtjevima, te da se kolektivni ugovor ne može mijenjati jer važi još šest mjeseci.

Na proteste pred zgradom kantonalne vlade došlo je nekoliko stotina uposlenika u zdravstvu koji predstavljaju oko 8000 radnika. Među njima je i fizioterapeutkinja Dženita Grebović koja za Buku kaže kako uposlenici u zdravstvu traže povećanje satnice, ali i bolje uslove rada.

„Fali nam aparature, fali nam radnika, sve su to stavri koje tražimo duže vremena. Tražimo nešto što je po kolektivnom ugovoru i po zakonu. Ne tražimo ništa mimo zakona, kao što je rečeno da tražimo koeficijent – nije tačno, tražimo satnicu“, kaže Grebović.

Belma Hidić u Domu zdravlja Novo Sarajevo radi kao fizioterapeutkinja. Uslovi su, kaže nam, katastrofalni.

„Nemamo osnovnih uslova za rad, nemamo čaršafa, nemamo sapuna, nemamo dovoljno osnovnih sredstava za higijenu što je neophodno pacijentu. Moramo tražiti od pacijenta da donese da bi imao. Dvije godine molimo za ultrazvučnu glavu jer smo mi na fizikalnoj, nisu u stanju da kupe. Kažu da nemaju sredstava. A znate koliki je priliv pacijenata u opštini Novo Sarajevo, mi radimo sa jednim aparatom. U prosjeku nama 100 pacijenata prođe kroz ambulantu. Kad se pokvari ta glava mi nemamo s čim raditi. TENS-ove aparate isto tražimo, to su aparati koji su jako potrebni. Potrebno nam je bar pet aparata, oni ni to nisu u stanju da ih nabave, a ti aparati koštaju 200KM“, priča Hidić, jedna od učesnica protesta.

Durak: Ja sam ljekar i ne želim štrajk, ali vlada želi pa ćemo im ispuniti želju

Doktorica Behka Durak, predsjednica sindikata doktora Opće bolnice govoreći za Buku kaže da je Vlada kantona Sarajevo dezavusiala javnost s pričom da traže koeficijent.

„Mi ne tražimo koeficijent, mi tražimo povećanje satnice u skladu sa inflacijom i u skladu sa povećanjima. Broj ljekara dokazuje porodična medicina s obzirom da je većina područnih ambulanti ne radi. Prvenstveno Soukbunar je ambulanta koja ne radi,  otvoreni su prostori, a doktora nema tako da ambulante ne rade. Ambulante ne mogu raditi bez zdravstvenog kadra“, kaže doktorica Durak.

Dodaje da su uslovi rada loši, a ljekara nedostaje u svim ustanovama.

„Meni je žao što ministar koji je donedavno radio s nama u Općoj bolnici ne zna koliko fali ljekara, ja sam ljekar na urgentnom centru. Sinoć su dva ljekara na urgentnom centru dežurala 24h, a broj pacijenata je preko 100“, pojašnjava predsjednica Sindikata doktora u Općoj bolnici.

Ministar i premijer su odbijajući bilo kakve pregovore rekli da bi dogovor značio i kršenje zakona, što se radnicima koji traže veću satnicu nimalo ne sviđa. Kažu, zašto onda vlada ima pregovarački tim.

„Oni se sada vežu za kolektivni ugovor, ali ovo nema veze sa ugovorom mi tražimo satnicu. Svi rokovi su prošli. Mi od februrara pregovaramo. S obzirom da tvrde da nema nikakvog osnova za pregovore, zašto pregovaraju od februara ove godine? Ja sam ljekar, ja ne želim štrajk, ali očito da vlada to želi pa ćemo im ispuniti želju“, kaže doktorica Durak.

Vlada iznijela netačne iznose plata

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu rekao je kako je ministar Vranić iznio niz netačnih tvrdnji, ali i da su prezentovane visine plata doktora, medicinskih sestara i nemedicinskog kadra netačne jer se radi o iznosima u koje su uračunati svi dodaci. On je najavio generalni štrajk u naredne dvije sedmice.

„Do sada smo u svim štrajkovima radili 80% poslova, ali ovaj će štrajk biti puno rigorozniji. Sveli smo naše sporazume o radu za vrijeme štrajka na što manje članova, tako da će naši trijažni punktovi biti ispred svake zdravstvene ustanove gdje ćemo vršiti trijažu pacijenata kad ćemo odlučiti kome će biti pružena usluga i kome je potrebna usluga“, rekao je Sadiković.

Ranije je ministar Vranić rekao da je upitna zakonitost takve odluke.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije