Komentari i analize

Otkrivamo kako su uhapšeni radnici Poreske uprave RS sređivali dugovanja poreskim obveznicima

Poreski inspektori koji su uhapšeni prije nekoliko dana, osumnjičeni su da su od maja do oktobra ove godine na području Banjaluke, Laktaša i Prnjavora u više navrata telefonom, razgovarali o konkretnim predmetima kontrole i naplate poreskih dugova od obveznika.

Oni su, zatim, prema navodima iz prijave, u cilju pribavljanja imovinske koristi i bez znanja nadređenih, dogovarali sastanak sa poreskim obveznicima u raznim ugostiteljskim objektima.

Prvoosumnjičeni Uroš Zec tereti se tako da je izvršio ukupno 12 krivičnih djela i to šest zloupotreba službenog položaja i šest primanja mita.

Osumnjičeni Dejan Lazić tereti se da je izvršio četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i tri krivična djela primanja mita, dok se osumnjičeni Miloš Janjić tereti da je izvršio jedno krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

U većini slučajeva poreski obveznici bili su upućeni u ono što su radili osumnjičeni, međutim, bilo je i onih poreskih obveznika koji su smatrali da dajući pare osumnjičenima, plaćaju svoja dugovanja Poreskoj upravi RS i nisu znali da osumnjičeni novac zadržavaju za sebe.

Zec

Osumnjičeni poreski inspektor Uroš Zec je tako poreskim obveznicima koji su bili predmet kontrole, davao savjete, obećavao i nudio pogodnosti na koji način će izbjeći ili umanjiti poreske obaveze.

Zec je od avgusta do septembra u Banjaluci i na području Prnjavora davao savjete vlasnicima jednog etno sela i obećao da će spriječiti postupak prinudne naplate poreza tako što će izvući poresku karticu kako bi zastario poreski dug u iznosu od 7.000 maraka, čime je učinio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i trgovina uticajem.

Osumnjičeni Zec tereti se da je, od avgusta do dana hapšenja, 25. oktobra ove godine, u više navrata ostvario kontakt sa vlasnicom jednog lokala u Banjaluci, pa je u više navata primao novac od nje u cilju prinudne naplate poreskog duga.

Tako je vlasnica u cilju plaćanja poreskog duga, jednom u kovertu stavila 250 maraka, a Zec je navodno, prije uplate u Poresku upravu RS, iz ove koverte uzeo 50 KM.

U sljedeća tri navrata vlasnica lokala je Zecu predala koverte po 500 maraka, da bi Zec, navodno, svaki put izvadio 100 maraka za sebe, odnosno ukupno 300 maraka.

Privođenje radnika Poreske uprave u Banjaluci / FOTO: Gerila.info

Zec sam se sumnjiči da je u periodu od jula do avgusta ove godine tokom prinudne naplate od poreskog dužnika koji se nalazi u vlasništvu Milice J. sa kojom je telefonski dogovarao način otplate poreskog duga, prilikom čega mu je Milica J., navodno, predložila da napravi priznanicu na 300 maraka, a da za sebe zadrži 100 KM  i da će mu pokloniti cigarete.

Zec je na kraju primio novac u iznosu od 100 KM i tri šteke cigareta.

Zec se tereti da je od avgusta do septembra ove godine ostvarivao kontak sa vlasnikom jedne ribarnice u Gradišci, protiv koje se vodio postupak prinudne naplate poreskog duga kod Poreske uprave RS.

Zec se sumnjiči da je vlasniku te firme dojavljivao kada su na području Gradiške kolege poreski inspektori, a sve kako bi vlasnik izbjegao poresku kontrolu i da bi se u ribarnici u kritično vrijeme izdavali fiskalni računi.

Za ove informacije, Zec je navodno, na poklon od vlasnika ribarnice dobio 1.300 kilograma rinfuzne jabuke.

Zec se tereti i da je od septembra do dana hapšenja u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata telefonski razgovarao sa poreskim obveznikom Novom A, te mu odavao informacije o radnom kolegi iz kancelarije koji je bio u poreskoj kontroli.

Zec je poreskom obvezniku sugerisao da je dobar sa kolegom, da može “ispeglati” sve, nakon čega se sa poreskim obveznikom sastajalo lično u lokalu kako bi prenio i druge informacije.

Zec i Lazić

Osumnjičeni Zec i Lazić su navodno, u maju i junu ove godine, kao stručni saradnici za prinudnu naplatu u Poreskoj upravi RS, umjesto prinudne naplate, dogovarali sa vlasnikom jefne privatne firme da plaća dug parcijalno, a što neće znati ni Poreska uprava RS, niti bilo kod drugi od nadređenih, te da će sve riješiti zapisnički i to za „par stoja evra“.

Na kraju je pao dogovor, a Zec i Lazić su navodno, dobili mito u dva navrata i iznosima koji nisu utvrđeni.

Obojica se terete da su od maja do kraja septembra ove godine, umjesto izvršenja prinudne naplate i pljenidbe imovine od dužnika iz Laktaša ostvarili više puta komunikaciju sa vlasnikom i njegovim ocem rekavši kako su „i gladni i žedni“  nakon čega su se u dva navrata sastajali u restoranima u Banjaluci i uzeli 200 KM, odnosno 100 evra.

Nakon toga u istom period od maja do kraja septembra Zec i Lazić su u namjeri pribavljanja protivpravne imovnske koristi, kao stručni saradnici za prinudnu naplatu u Poreskoj upravi RS, umjesto pljenidbe imovine radi izmirenja poreskih obaveza salona ljepote u Laktašima, dogovarali način isplate duga, pa ih je vlasnica A. M. obećala počastiti, što je i učinila.

Tako je jednom dala mito u iznosu od 100 evra, a drugi put mito od 100 maraka.

Zec i Janjić

Zec i Janjić su osumnjičeni da su zajedno prilikom postupka prinudne naplate od jednog dužnika, vlasnika trgovačke radnje za sebe uzeli 1.800 maraka.

Istovremeno su o dugu koji je iznosio 14.800 maraka sačinili zapisnik, a za uplaćeni novac u iznosu od 12.500 maraka uredno izdali priznanicu.

Lazić

Dejan Lazić sam tereti se da je u junu ove godine kao službeno lice Poreske uprave RS iskoristio svoj službeni položaj kako bi pribavio korist od Ž.A. kojem je bilo zaplijenjeno vozilo „dačija sandero“ od strane Poreske uprave RS u postupku prinudne naplate duga.

Lazić je kontaktirao sa Ž.A., da bi se kasnije našli kod „Veleprehrane“, gdje je Lazić sa auta skinuo i predao ga vlasniku, a da pri tome nije imao nalog, niti rješenje Poreske uprave RS.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije