Građanski aktivizam

Otvoreno pismo poslanicima u Skupštini KS: Zaista zaštitite izvorište „Sarajevsko polje“ i interes građana Sarajeva – Odbijte odluku kojom se vodozaštitna zona smanjuje sa 68 na svega 16 hiljada hektara!

Neformalna grupa građana „Hoćemo pitku vodu i čist zrak – nelegalna gradnja na Bjelašnici i Igmanu nas ubija“ je danas organizovala mirno okupljanje pred Skupštinom Kantona Sarajevo povodom sjednice zakazane za 27.01. na kojoj poslanici Skupštine KS trebaju raspravljati o Nacrtu privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće „Sarajevsko polje“. Nakon današnjeg mirnog okupljanja, građani su uputili otvoreno pismo kojim od zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo traže da odbiju Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće „Sarajevsko polje“ kojom bi se vodozaštnitne zone drastično smanjile. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Imajući u vidu interes građana Sarajeva kao u vašu odgovornost za budućnost zdravog življenja u KS tražimo od vas da na Trećoj radnoj sjednici Skupštine 27.01.2023. godine pod tačkom dnevnog reda 14. odbijete Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće „Sarajevsko polje“.

Navedenim Nacrtom privremene odluke drastično se smanjuje vodozaštitna zona u Sarajevskom polju s postojećih preko 68.000 hektara (Sl. novine Sarajevo 2/87) na 16.000 hektara. Pojedinci i grupe u kantonalnim institucijama ovim nacrtom stvaraju pretpostavke za trajnu uzurpaciji sada štićenog područja vodozaštitne zone s namjerom legalizacije protivzakonito izgrađenih objekata i izgradnje novih stambenih i poslovnih objekata. Sasvim je jasno da bi takav proces išao u korist tajkuna i građevinske mafije, a bio bi suprotan interesima građana i budućnosti Sarajeva.

Ukoliko navedena privremena odluka bude usvojena to bi u budućnosti neminovno doprinijelo trajnom uništavanju dijela izvorišta pitke vode. Istovremeno, skrećemo vam pažnju na kontinuirano i svjesno obmanjivanje javnosti pojedinaca iz kantonalnih institucija koji tvrde da izvorišta pitke vode nisu pravno zaštićena. To nije tačno. Odlukom iz 1987. godine izvorišta pitke vode pravno su zaštićena ali je problem da kantonalne institucije u posljednjih nekoliko mandata ne provode zaštitu u skladu sa svojim zakonskim obavezama.

Uz uvjerenje da ćete prilikom glasanja postupiti u interesu građana,

Srdačno vas pozdravljamo

 

Sarajevo, 26.01.2023.

                                                                                  Učesnici protestnog skupa

 

Građani u akciji