Građanski aktivizam

Po prvi put objavljen spisak o statusu završnih finansijskih izvještaja NVO u Brčkom

Svi detalji o statusu finansijskih izvještaja mogu se pronaći na portalu Vlade Brčko distrikta.

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH objavilo је po prvi put javno za građane dokument o statusu završnih finansijskih izvještaja nevladinih organizacija za dodijeljena sredstva po Javnom pozivu iz 2022. godine.

Kako je saopćeno, spisak je objavljen s ciljem transparentnog izvještavanja o dodjeljivanju sredstava budžeta Distrikta.

-Finansijski izvještaj jednog udruženja ocijenjen je kao neprihvatljiv, dok dva udruženja uopšte nisu realizovala projekte te su vratila dodijeljena sredstva, navedeno je u dokumentu gdje se nalazi popis 37 nevladinih organizacija s osnovim informacijama. Dok su finansijski izvještaji ostalih nevladinih organizacija s liste ocijenjeni kao prihvatljivi – pojasnio je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić.

Svi detalji o statusu finansijskih izvještaja mogu se pronaći na portalu Vlade Brčko distrikta odnosno Odjeljenja za stručne i administrativne poslove gdje se nalazi potpun spisak nevladinih organizacija koje su uradile finansijske izvještaje.

Tufekčić je podsjetio da je Odjeljenje ranije uvelo i praksu javnog otvaranja pristiglih projektnih prijedloga, najavivši da je u pripremi i izrada novog pravilnika koji će aplikantima omogućiti pravo žalbe na konačne rang-liste.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije