Podsjećanja

Podsjećanja (XI 2021.): Šef odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta izjavio da se satiri mora stati u kraj

O jednoj besmislenoj press konferenciji i reakciji predstavnika vlasti uzrokovanoj nedostatkom opšteg obrazovanja. (U rubrici Podsjećanja portala Antikorupcija tekst iz novembra 2021.)

“Besposlen pop i jariće krsti”, kaže narodna poslovica, koja objašnjava kako ljudi od dosade rade svakakve beskorisne, nepotrebne, apsurdne i promašene poslove, samo da bi im prošlo vrijeme i da bi ostavili utisak da nešto rade.

Jedino na taj način moguće je shvatiti press konferenciju šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Seada Šadića, održanu 9.11. pod pretencioznim nazivom “Ostavka ili istina”, a posvećenu “ograđivanju” od “ciljanih negativnih natpisa kada je riječ o brčanskom zdravstvu”, odnosno o nabavci CT uređaja.

“Intenzivno se prikazuje da uređaj nije pušten u funkciju, da ima problema, da je zapaljen benzinom i slično.”, naveo je Šadić. Optuživši za sve Udruženje građana “Demos”.

“Simptomatično je da prilikom održavanja njihovih aktivnosti se pojavljuje takoreć lažna vijest koja ismijava nabavku uređaja na području Distrikta, da se zapalio benzinom, zato što je neko nestručno lice nasulo benzin u CT. Mislim da takvim stvarima se mora stati u kraj.”

No, “lažna vijest” nema nikakve veze sa pomenutim udruženjem građana, koje je istina, tri dana ranije izvelo “uličnu akciju” informisanja javnosti o procesu nabavke CT uređaja za zdravstvo Brčko distrikta, i… nije navelo da “uređaj nije pušten u funkciju” kako tvrdi Šadić, nego da “nije stavljen u funkciju stopostotno“, izrazivši pritom nadu „da će se i to desiti uskoro, po završenoj obuci svih stručnih lica koja će rukovati pomenutim aparatom.”

A “lažna vijest” o kojoj govori Šef Šadić, zapravo je satirični tekst na portalu Njuz Bijeljina, koji je u potpunosti orijentisan na takvu vrstu sadržaja. Satiru dakle.

I da, oni su objavili vijest pod naslovom ”Brčko: U novi CT aparat greškom sipali benzin, od eksplozije popucali prozori na bolnici!” u kome se navodi: “Istragom je utvrđeno da je do eksplozije došlo zbog kratkog spoja izazvanog benzinom. Dežurni ljekar koji se zadesio na licu mjesta tvrdi da je pukom srećom tragedija izbjegnuta: ‘Nisam ba nasuo više od 5-6 litara, garant je do goriva, nisam trebo na Neškovću sipat. A bilo je i trunja u kanisteru. Dok se zamjeni karburator aparat će biti ko pišta, poklopac smo odnjeli limaru da ispravi.'”

Ali, samo osoba sa teškim deficitom znanja iz oblasti kulture (s naglaskom na popularnu) i bez smisla za humor može ozbiljno, demantijem, reagovati na takav sadržaj. A Šadić je reagovao. Zakazao press konferenciju I na njoj, između ostalog, izjavio:

“Odgovorno tvrdim, u ime Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge… da nije bilo nikakvih problema.”.

Dakle, Šadić odgovorno tvrdi da ljekar nije sipao benzin u CT aparat i probao ga upalit kao motokultivator? I da nije došlo do eksplozije u kojoj niko nije stradao?

No, o skromnom nivou opšteg, pa i osnovnog obrazovanja, na kojem su nam ministri, premijeri i predsjednici, svjedočimo na svakom koraku.

O čemu svjedoči i sljedeća rečenica, sa pomenute press konferencije, koja, upozoravamo, nije izmišljena i dio satiričnog teksta, iako tako izgleda:

“Mislim da na ovakav način, što oni predstavljaju javnosti da bi opravdali projekat čine veliku štetu prema instituciji Vlade, prema Odjeljenju a ponajviše prema građanima, stavljajući na nekav način zabunluk ili probleme u percepciji javnosti prema informacijama sa kojima se mi zalažemo.”, izjavio je Sead Šadić.

Koga još u ovoj zemlji interesuje gramatika i ko, od političara, očekuje da im rečenice imaju ikakvog smisla?

Besmislenost pomenute press konferencije samo podvlači saopštenje UG “Demos”, izdato nakon nje, koje odiše čuđenjem Šadićevom reakcijom i u kome se skreće pažnja da ovo udruženje nema nikakve veze sa pisanjem medija (a i da ima, reakcija bi i dalje bila potpuno besmislena – op.a.) i čak naglašava dosadašnja dobra saradnja i sa Vladom i sa samim Šadićem i odjeljenjem kome je on na čelu.

Udruženje na kraju navodi:

“Zaključak je da svaki građanin treba biti zadovoljan nabavkom CT aparata, ali da je potrebno ubrzati obuke kako bi mogli aparat potpuno iskoristiti.”

Naime, u dosadašnjoj kratkoj, četverodnevnoj obuci, koju je obezbijedio dobavljač CT aparata, zaposlenima su date osnovne upute o radu na ovom uređaju. “Obzirom da je obuka bila kratka i nepotpuna i da se radi o uređaju sa velikim softerskim mogućnostima, alatima za čije je savladavanje potreban duži vremenski period, sa dobavljačem je dogovoreno da se obuka u skorije vrijeme nastavi i da se realizuje kroz duži vremenski period kako bi se zaposleni adekvatno i sveobuhvatno informisali i obučili za rad na CT uređaju.”

“Dakle, na osnovu naših saznanja, CT nije 100% u funkciji, ali će na radost svih nas biti nakon okončanih obuka”, zaključuju iz UG “Demos”.

Na kraju… bilo bi poželjno da neko objasni Šefu (a i njegovom Broju Jedan) šta je to satira. Da ne zakazuje novu press konferenciju već u petak, kada će Njuz Bijeljina objaviti “vijest” da je Šadić kupio stado jarića i upisao postdiplomske studije na fočanskoj bogosloviji.

Dosadno čovjeku. Pa neće se valjda baviti svojim poslom?

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije