Regija i svijet

Rusija: Međunarodni PEN osuđuje odluku Rusije o zatvaranju organizacija za ljudska prava

Osuđuje se potez vlasti o zatvaranju Međunarodnog društva Memorial i njegove sestrinske organizacije Memorial Human Rights Centar.

PEN International, PEN Moskva i PEN iz Sankt Peterburga osuđuju potez ruskih vlasti o zatvaranju Međunarodnog društva Memorial i njegove sestrinske organizacije Memorial Human Rights Centar, koje su među najstarijim i najistaknutijim organizacijama za ljudska prava u Rusiji.

PEN poziva vlasti da odmah odustanu od tužbi protiv Memoriala i da prekinu svoje nemilosrdno kršenje slobode izražavanja i udruživanja, uključujući ukidanje zakona o ‘stranim agentima’.

Dana 11. novembra, Memorial International Society saopćilo je da ga je Vrhovni sud obavijestio da su tužitelji zatražili njegovu likvidaciju zbog opetovanih kršenja zakona o ‘stranim agentima’ – posebice zbog propusta da se njihov status ‘stranog agenta’ označi na svim svojim publikacijama. Predmet će se održati 25. novembra. Memorijalni centar za ljudska prava je 12. noevmbra izvijestio Moskovski gradski sud da je moskovsko gradsko tužilaštvo podnijelo sličnu tužbu protiv njih. Datum sudskog ročišta još nije određen.

Učvršćivanje represije

‘Ruske vlasti već godinama označavaju glasove neslaganja stranim agentima. Njihov pokušaj zatvaranja Međunarodnog društva Memorial i Centra za ljudska prava Memorial, dvije od najuglednijih organizacija za ljudska prava u zemlji, napad je na nezavisno civilno društvo. Danas smo uz Memorijal i njegove neustrašive aktiviste. Pozivamo vlasti da odmah odustanu od tužbi i da ukinu zakone koji guše slobodu izražavanja i udruživanja, uključujući zakon o ‘stranim agentima’, rekla je Ma Thida, predsjednica Odbora za pisce u zatvoru PEN Internationala.

‘Zatvaranje Memoriala učinilo bi zalaganje za ljudska prava u Rusiji još izazovnijim, ali za rusko društvo u cjelini i milione rođaka žrtava Staljinovog Velikog terora to bi također značilo opravdavanje prošlosti, učvršćivanje današnje represije i iskorjenjivanje sjećanja’, rekla je Nadežda Azhgikhina, izvršna direktorica PEN-a u Moskvi.

‘Rad i sudbina Memoriala presudni su za Rusiju i šire. Ljudska prava, dostojanstvo i historija pripadaju svima nama. Naše zajedničko sjećanje treba ostati živo, a tragedije prošlosti nikada se ne ponavljaju. Pozivamo na međunarodnu solidarnost i potičemo ruske vlasti da očuvaju vitalnu misiju Memorijala’, dodala je Elena Chizhova, članica Upravnog odbora PEN-a u Sankt Peterburgu.