Građanski aktivizam

Dok lokalna i kantonalna vlast jedna na drugu prebacuju odgovornost, Drvarčani se guše u dimu sa zapaljene gradske deponije

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, specijalista epidemiolog Diana Mamić, naložila je preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti načelnici opštine Drvar Dušici Runić, općinskom i kantonalnom sanitarnom inspektoru, kao i Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10, te da se deponija hitno sanira.

Prije dvije godine Drvarčani su imali velikih muka da se oslobode tekstilnog otpada uveženog iz Italije, od strane firme “Krom reciklaža”, pod izgovorom reciklaže u fantomskom pogonu registrovanom na adresi gradske uprave, a sada su već deseti dan u problemima zbog zapaljene gradske deponije.

Najdirektnije su ugroženi mještani drvarskih naselja Zaglavica, Bastasi i Vrtoče koji se bukvalno guše u dimu, a zbog međusobnog prebacivanja odgovornosti između lokalne i kantonalne vlasti i nerješavanja problema ovom gradiću Kantona 10 prijeti i ekološka katastrofa.

Krenulo je prvo paljenjem guma na neuređenoj, formalno privremenoj deponiji za grad Drvar, 3. septembra, a vatra je potom zahvatila i kompletan lokalitet na kojem se mjesečno lageruje više od 3.000 metara kubnih razne vrste otpada. Ono što je moglo da izgori izgorjelo je, ali je vatra otišla u dubinu i pored pokušaja vatrogasaca da je ugase i dim se razliva bez kontrole drvarskom dolinom.

Nadležnost za rješavanje problema se prethodnih dana prebacivala sa jednih na druge, lokalne vlasti na kantonalne, i obrnuto. Svi su imali svoje argumente, ali je izgleda ključno to što je, iako gradska, ova deponija ilegalna i nema potrebnu licencu za zbrinjavanje krutog, industrijskog, komunalnog i drugih vrsta otpada.

Posljednje informacije o ovom, mještani MZ Zaglavica kažu “ekocidu u najavi”, je jučerašnje (12.09.2023.) reagovanje Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, koji je, kako stvari stoje, nakon analiza zakonskih propisa adresirao odgovornost za rješavanje problema zapaljenja deponije “Vušić polje” – MZ Zaglavica, kakav je njen zvaničan naziv.

Direktorica Zavoda, specijalista epidemiolog Diana Mamić, naložila je preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti načelnici opštine Drvar Dušici Runić, općinskom i kantonalnom sanitarnom inspektoru, kao i Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10, te da se deponija hitno sanira.

“Nadamo se da će, nakon ovog akta, naredbe iz Livna, upućenog na četiri adrese, napokon započeti konkretno rješavanje problema. Ne možemo izaći od dima iz kuća, bukvalno se gušimo, a pribojavamo se šta će biti kada započnu padavine i voda prođe kroz otrovne materije u zemlju. Jer, mi nemamo tekuću vodu iz gradskog vodovoda, već se snalazimo na taj način što sakupljamo i filtriramo kišnicu i koristimo takvu vodu u domaćinstvima” – kaže za portal Antikorupcija.info predsjednik mjesne zajednice Petar Pećanac, inače poznati bosanskohercegovački alpinista, koji je 2007. godine, prvi sa Balkana, ostvario uspon na vrh Mount Everest, najviši vrh na planeti.

Inače, deponija u ovoj MZ, kojom gazduje gradsko preduzeće “Komunalac”, nije prilagođena standardima za deponovanje krutog otpada tako da negativno utiče na životnu sredinu, čistoću zraka i životne uslove u okolnim naseljima. Do sada nije bilo podataka da privremena gradska deponija značajnije utiče na zagađivanje podzemnih voda, sa izuzetkom izvora Rujevac u MZ Podbrina gdje je utvrđeno zagađenje. Prema Strateškom planu općine Drvar iz 2007. godine, sugerisano je da je neophodno riješiti pitanje legalnosti gradske deponije, odnosno odrediti trajnu lokaciju gradske deponije i istu uskladiti sa zakonski propisanim normama.

“Obaveza da uređuje deponiju je komunalnog preduzeća “Komunalac” i Opštine, mi smo nejaki da se borimo sa njima jer godinama unazad ništa nismo mogli da uradimo kako nam je obećavano, već su nam pored ove stare otvorili još novu deponiju. Nemamo snage ni moći da više potenciramo ovaj problem, ali sad kad ne možemo da dišemo onda smo morali ponovo da animiramo javnost. Nismo imali podršku da do sada riješimo ovaj problem, otrovni dim ide u cijelu drvarsku kotlinu, ljudi se žale na smrad i da ne mogu da dišu, to je zajednički problem i zato ga treba hitno rješiti” – ne krije ogorčenje i razočaranje izostankom konkretne reakcije nadležnih Pećanac, dodavši da razmišljaju o pokretanju i tužbi protiv komunalnog preduzeća i općine zbog ugrožavanja zdravlja stanovnika MZ Zaglavaci, kao i Bastasa i Vrtoča.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije