Građanski aktivizam

Krivci za devastaciju zemljišta kod Doboja ipak će pred lice pravde?

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ je 26. marta ove godine, na osnovu pribavljenih foto i video dokaza, podnijela Krivičnu prijavu za devastaciju zemljišta. U vezi s ovim, Policijska uprava Doboj, 13.07.2021. je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, protiv lica inicijala M.P. i N.P. sa područja grada Doboja, zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela "Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja" i "Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju".

Okružno javno tužilaštvo Doboj, po dosad preduzetim aktivnostima, pokazuje namjeru da istraje po krivičnoj prijavi  neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ za brutalnu devastaciju 1.500 hektara poljoprivrednog i priobalnog zemljišta uz rijeku Bosnu u širem području Osječana kod Doboja, i da krivce dovede “pred lice Pravde”.

To bi se moglo zaključiti nakon današnje informacije iz dobojske Policijske uprave, koja je od Tužilaštva dobila nalog da istraži navode o nezakonitim radnjama u koritu i uz korito rijeke Bosne na području Osječana i Bušletića.

„Policijska uprava Doboj, 13.07.2021. godine je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala M.P. sa područja grada Doboja zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“ i krivično djelo „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i protiv lica inicijala N.P. sa područja grada Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“.

Za prijavljena lica postoji osnov sumnje da su kao odgovorna lica jednog privrednog društva sa područja grada Doboja u neutvrđenom vremenskom periodu pa sve do dana 13.04.2021. godine, u namjeri da istom društvu pribave protivpravnu imovinsku korist, bez odobrenja nadležnog ministarstva vršila vađenje prirodnog šljunka iz poljoprivrednog zemljišta te su na taj način poljoprivredno zemljište koristila u nepoljoprivredne svrhe, čime su prilikom plaćanja zakonskih obaveza (plaćanje naknade za korišćenje mineralne sirovine) uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i Grada Doboja na čijoj teritoriji se vršila eksploatacija. Navedena lica su protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršila zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom“, saopštenje je iz PU Doboj.

Podsjećamo, grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ je 26. marta ove godine, po saznanjima, a na osnovu pribavljenih foto i video dokaza, podnijela Krivičnu prijavu za devastaciju zemljišta, a sudeći po detaljima iz prijave MUP taj iskop zaustavljen je dvadesetak dana nakon prijave grupe.

U svom odgovoru grupi, prije dva mjeseca, Okružno javno tužilaštvo Doboj objelodanilo je da su već podignute tri optužnice protiv odgovornih lica u tri privredna društva, a predmeti su vezani za devastaciju zemljišta u Osječanima i Bušletiću.

„Za nezakonito vađenje i prodaju šljunka i pijeska u predmetima DOO „Bajkovača“ Kožuhe, „Geosfera“ Osječani Gornji i „Rašo“ Doboj ovo tužilaštvo podiglo je optužnice, koje su potvrđene od nadležnog suda“ – odgovorili su grupi 12. maja iz dobojskog Okružnog javnog tužilaštva.

U odgovoru su naveli da time nije stavljena tačka na niz šljunkara koji su predmet istrage, a među tada navedenim, a za koja provjere po zahtjevima Tužilaštva vrši Sektor kriminalističke policije Policijske uprave Doboj, je i privredno društvo „Plosko“ iz Osječana.

U informaciji MUP RS upravo su navedena krivična djela, na koja su se pozvali, u svojoj krivičnoj prijavi, aktivisti grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

„Naša razmišljanja bila su da osim NN lica kao izvršioca navedemo i odgovorne u institucijama i organima koji su bili dužni da spriječe da ne dođe do ovoga ekocida kod Doboja, što ne znači da to nećemo ipak uraditi u  narednom periodu kada vidimo kako će se situacija razvijati oko provcesuiranja do sada osumnjičenih i optuženih u privrednim društvima“, prokomentarisala je član Grupe Jadranka Petrović.

Podsjećamo, neformalna grupa građana se, javnim prozivanjem „Ko je odgovoran za ekološku katastrofu u Doboju?“ putem Otvorenog pisma i nizom fotosa devastacije 14.marta ove godine, obratila prvo nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu energetike i rudarstva, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

U prijavi navedeno da građani smatraju da na licu mjesta Osječani kod Doboja postoje obilježja krivičnog djela protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstva i dobara od opšteg značaja, te ukazali i na sumnju da su ujedno počinjena i ostala krivična djela „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“ KZ Republike Srpske.

„Istim zakonom, ukoliko je nastupila imovinska šteta za Republiku Srpsku ili jedinicu lokalne samouprave, što je nedvosmisleno, propisane su kaznene sankcije zatvora od dvije do deset godina“, precizirano je u prijavi grupe, a to je potvrđeno i u navodima iz prijave PU Doboj prema OJT Doboj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije