Vijesti

Liječnici u Konjicu dali otkaze, zadnju plaću dobili u lipnju

I dok je 4.000 zdravstvenih radnika u općem štrajku sa zahtjevom za povećanje plaća kroz kolektivni ugovor, konjički se uz to bore da ju uopće dobiju.

Skoro 90 posto liječnika Doma zdravlja Konjic potpisalo je i predalo Upravi svoje otkaze. Na taj potez ih je natjerala konstantna borba za plaće. Zadnju su dobili u lipnju. O uplati doprinosa, toplom obroku i sličnom više nitko i ne priča. Kolektivni otkaz liječnika konjičkog Doma zdravlja poraz je sustava koji nije uspio riješiti taj dugogodišnji problem tim više jer se slično dogodilo i 2021. godine. Baš u ovo vrijeme.

Mlada liječnica Jasmina Halilović u Domu zdravlja Konjic radi dva mjeseca. Znala je, kaže nam, da je financijska situacija teška, ali nije vjerovala da je nerješiva.

„Dolazimo ovdje, tehnički, da volontiramo svaki dan. Svi ljudi koji ovdje rade vole svoj posao, ali je jako teško. Bez obzira na to što radite ono što volite, ne može se raditi bez primanja.“

Nova uprava ne može sama rješavati godinama gomilane probleme. Požari su gašeni rebelansima proračuna Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za vratom im je i Porezna uprava, koja traži svoje. Dodatan uteg je i što još nema formirane Kantonalne vlade, a i ministar u tehničkom mandatu prije nekoliko mjeseci je dao ostavku. Direktor Džemal Hajduk rješenje vidi u financijskoj konsolidaciji. Oni su, ističe, program napravili.

„Da nema nade to bi samo značilo kartu u jednom pravcu – da nema ni nas kao ustanove, a samim tim ni zdravstvenog osiguranja za naše stanovnike, 20.000 građana općine Konjic“, ističe Hajduk

„U našoj ustanovi zaposleno je 140 osoba, mladih ljekara, naših starijih kolega, medicinskih tehničara, spremačica, vozača. Svi smo u istim problemima. Mi smo ti koji smo završavali fakultete, ulagali u sebe, da bismo danas pomagali sugrađanima, pacijentima, a ne da razmišljamo šta je to konslidacija, šta je rebelans“, poručuje Džana Boloban, predsjednca Sindikata uposlenika Doma zdravlja Konjic.

I dok je 4.000 zdravstvenih radnika u općem štrajku sa zahtjevom za povećanje plaća kroz kolektivni ugovor, konjički se uz to bore da ju uopće dobiju.

Premda plaće nema od lipnja, pacijentima nije uskraćena pomoć. Čekaonice su pune, a za djelatnike imaju samo riječi hvale:

„Kako su ljubazni i gostoprimivi, a plaće nemaju od šestog mjeseca. Ja ne bih više ovdje zakoračila.“
„Šta god nam treba mi se obratimo njima. I treba ih podržati.“
„Doktori i osoblje su predivni, a šta radi Općina, Federacija i država, neka ih je sramota, neka im služi na čast!“

Skupština HNK-a je u petak usvojila Financijski izvještaj ZZO-a, što bi za Dom zdravlja Konjic značilo isplatu, eventualno, jedne plaće, ali ne i rješavanje problema. Slično je i s ostalim domovima zdravlja u HNK-u.

„Jedini zahtjev koji imaju predstavnici domova zdravlja je da se u sljedećem rebalansu do kraja ove godine nađe četiri milijuna maraka više za primarnu zdravstvenu zaštitu“, ističe Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine HNK-a (HDZBiH).

O tomu će već u ponedjeljak čelnici Skupštine razgovarati s predstaviciman svih domova zdravlja u HNK-u. No, aktualni premijer poručuje kako teret financiranja zdravstvenih ustanova ne može više biti isključivo na Vladi HNK-a, budući da općine i gradovi na godišnjoj razini za financiranje 12 domova zdravlja i tri bolnice izvdvoje svega 800.000 KM, što ne pokriva ni osnovne troškove.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije