Građanski aktivizam

Nakon prijava aktivista – u Šepku intervenisali policija i tužilaštvo

Druga pobjeda aktivista u borbi protiv nelegalnog rada šljunkara u slivu rijeke Drine, u posljednjih mjesec dana.

Prošlonedeljne aktivnosti tužilaštva i policije, u saradnji sa inspekcijskim organima na području Zvornika, ipak su dale rezultate, jer su se šljunkari izgleda “dosjetili” da ipak trebaju poštovati zakon, mineral vaditi prema datim saglasnostima i ugovorima, voditi računa da ne mijenjaju tok riječnog korita i da nakon radova vrate teren u prvobitno stanje.

Sve suprotno od toga radili su u Šepku kod Zvornika, na lokalitetu “Debela međa”, kao i na još dva na tom području, zbog čega su su pripadnici Policijske uprave Zvornik u svrhu sprečavanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, zajedno sa pripadnicima Uprave kriminalističke policije MUP RS, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, preduzeli mjere i radnje na području ove Uprave.

“U vezi sa tim aktivnostima, izvršen je uviđaj na tri lokacije, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Zvorniku izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području grada Zvornika. Slijedi dalji rad po navedenom” – naveli su iz PU Zvornik.

Dvije prijave, sa sumnjama u nezakonitu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka, su nadležnima, nakon žalbi mještana Šepka, uputili iz neformalne grupe građana “Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Republici Srpskoj”. Aktivistima su iz Inspektorata RS juče (20.09.2023.) potvrdili da su takođe učestvovali u rješavanju žalbi mještana i prijava, o čemu će dostaviti i zvaničan izvještaj o postupanju.

Radove u Šepku , Grad Zvornik, na lokalitetu “Debela međa”, ima privredno društvo „Jović S&D” d.o.o. iz Ugljevika. Prema saglasnosti JU “Vode Srpske” i sklopljenom ugovoru, dato im je da do 31.12.2023. godine izvade 29.996,79 metara kubnih riječnog materijala. Tek nakon intervencije policije i izlaska na teren Okružnog javnog tužioca prošle nedjelje, početkom ove je istaknuta tabla sa oznakom izvođača i detaljima iz ugovora, a izvođač će biti u obavezi da nakon završetka radova vrati teren i riječno korito u prvobitno stanje.

To preduzeće je, nakon pritužbi građana da im se kopa u neposrednoj blizini kuća, da su pristupnim putem preusmjerili tok rijeke Drine i drugih zamjerki na izvođenje radova, te nakon akcije nadležnih, čak i povuklo mehanizaciju, ostavljajući, međutim, iza sebe pustoš i zabrinutost mještana zvorničkog naselja Šepak.

“Dobro je da su negodovanja mještana za eksploataciju šljunka izvan određenih granica i ostavljene devastacije zemljišta poslije vađenja šljunka izvele na teren tužioca i policiju u Zvorniku. Napokon su se ugledali na pozitivne primjere poput vlasti u Crnoj Gori, gdje za takve radnje šljunkarima slijedi privođenje i zatvor. Još da se nadležni ugledaju na susjednu zemlju i umjesto marku i po minimalne naknadu po kubnom metru za izvađeni riječni materijal odrede pet maraka”- reakcije su na pomenuta dešavanja iz neformalne grupe građana

Inače, ovo je u ovom mjesecu drugi slučaj u kojem građanski aktivizam dolazi do izražaja i daje rezultate u “disciplinovanju” bahatih šljunkara. U prvom su mještani Poloma u susjednoj opštini Bratunac onemogućili rad šljunkara, jer za njega nisu bili ispunjeni zakonski preduslovi, a i zbog bojazni da će nakon izvršenja radova ostaviti iza sebe devastirano zemljište i riječno korito.

Republička uprava za inspekcijske poslove, Sektor vodne inspekcije, naložio je vlaseničkom preduzeću “Bukom Prom” da obustavi planirano vađenje šljunka iz korita rijeke Drine na ovom području, iako je za radove dobilo saglasnost i sklopilo ugovor sa JU “Vode Srpske” još 09.12.2022. godine. To preduzeće namjeravalo je da do 01.12.2023. godine iz korita Drine izvadi 4.229,13 metara kubnih riječnog materijala, kako bi se eliminisala tobožnja opasnost od poplava, ali je to naišlo na žestoko protivljenje mještana.

“Izvođač radova nije predao dokumentaciju kao dokaz o riješenosti imovinskih odnosa, kojim bi bili riješeni pristupni putevi i lokacija za odlaganje materijala. Prema predočenim podacima iz katastranije moguće je vidjeti podatke o vlasništvu predmetnih parcela preko kojih je trebalo obezbijediti pristupni put” – navela je (04.09.2023.) inspekcija u obavijesti aktivistima NGG, kojima su se prethodno sa problemom obratili mještani Poloma, organizujući u više navrata proteste, čime su onemogućavali rad mehanizacije vlaseničkog preduzeća.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije