Građanski aktivizam

Penzioneri u Zenici 30. novembra izlaze na mirne proteste

Prema dostupnim informacijama, 30. novembra kada će u Zenici mirno protestirati penzioneri sa područja ZDK-a, u još nekoliko gradova u drugim kantonima biće organizirani slični protesti.

Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona zakazao je za 30. novembar u Zenici mirne proteste. Od Vlade Federacije traže povećanje penzija za 10% do kraja godine kao i formiranje jedinstvene esencijalne liste lijekova za područje Federacije.

Okupljanja će organizirati uz poštivanje važećih epidemioloških mjera jer ne žele dodatno ugrožavati zdravlje penzionera.

Odluku da organiziraju proteste rukovodstvo Saveza udruženja penzionera ZDK donijelo je pod pritiscima članstva, ali i zbog ignoriraranja nadležnih ranije donesenih zaključaka. Posljednja poskupljenja, tačnije divljanje cijena životnih namirnica, kap su koja je prelila čašu.

“Zahtijevamo od Vlade Federacije da se za ovu godinu obezbijedi povećanje penzija minimalno 10%, jer treba uzeti u obzir da u ranijih pet godina nije bilo povećanja, prošle godine je bilo minimalno povećanje”, istakao je Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Zenica.

“Zakonom je dozvoljeno da javno iskažemo svoje nezadovoljstvo i javno tražimo zakonom zagarantovano i radom stečeno pravo. Bilo je zahtjeva prema nama da najavimo štrajk glađu, ja sam odgovorio prosto: 36.000 već gladuje, nama ne treba štrajk glađi”, rekao je Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

Naime, oko 36.000 od 60.000 članova penzionerskih udruženja u ZDK-u prima penzije do 382 KM. Kažu da su upravo težak materijalni položaj, neadekvatna zdravstvena zaštita i nedostupnost lijekovima ključni razlozi za visoku stopu smrtnosti penzionera. Samo u zeničkom udruženju umrlo je 1.200 članova i to u ovoj godini.

“Mi tražimo da se donese jedinstvena esencijalna lista lijekova na nivou Federacije jer su pojedini kantoni i pojedine opštine u vrlo neravnopravnom položaju”, dodaje Sijerčić.

Penzioneri također traže i ubrzavanje isplata posmrtnina porodicama umrlih, ali i veća izdvajanja za banjsko liječenje. Zbog vremenskih uvjeta, ali i stanja pandemije u organizaciji protesta su krajnje obazrivi.

“Najmanje po jedan autobus iz svake općinske organizacije će doći, a neke općine će obezbijediti i više autobusa. Težište smo dali na Zenicu da ljudi slobodno izađu u znak podrške protestima”, kaže Šefik Zvekić, predsjednik Skupštine saveza udruženja penzionera ZDK-a.

Prema dostupnim informacijama, 30. novembra kada će u Zenici mirno protestirati penzioneri sa područja ZDK-a, u još nekoliko gradova u drugim kantonima biće organizirani slični protesti.