Građanski aktivizam Podsjećanja

Podsjećanja (VII 2014.) – CHP: Korumpirani zvaničnici u pravosuđu zataškavaju kriminal pod plaštom poplava

U rubrici Podsjećanja, na godišnjicu katastrofalnih poplava u BiH, sjećamo se nastavka odlučne borbe dobojskog CHP-a za pravnu državu, a protiv devijacija, protuzakonitih djelatnosti i korupcije unutar institucija sistema, i u vanrednim okolnostima neposredno nakon Poplave.

Centar za humanu politiku iz Doboja zatražio je hitnu reakciju nadležnih institucija zbog informacija da se u dobojskom pravosuđu uništavaju ili sklanjaju spisi sa dokazima i dokumentacijom u krivičnim predmetima, a da je plan da bude prikazano da su uništeni u nedavnim poplavama.

Predsjednik Centra Momir Dejanović kaže da korumpirani zvaničnici u pravosuđu planiraju da iskoriste poplave i sklanjanjem dokumentacije zaštite umiješane u kriminal.

– Većina tih dokaza nalazila se u spisima koje su neke sudije i tužioci, poznati po služenju kriminalnim interesima, nezakonito i neopravdano držali u svojim ladicama. Zahtijevamo da protiv odgovornih budu preduzete zakonom propisane mjere. Te radnje imaju obilježja organizovanog kriminala čiji su izvršioci osobe iz pravosuđa – kaže Dejanović.

Prema nezvaničnim informacijama, pod plaštom poplava sklonjeni su predmeti “Pošte Srpske” i “ŽGP Doboj”. Prvi predmet pokrenut je protiv direktora dobojske filijale “Pošta Srpske” Miroslava Stevanovića i predsjednika sindikata Bogdana Davidovića. Njih je zbog sumnje da su oštetili “Pošte Srpske” za oko 800.000 KM prije tri godine prijavila direktor tog preduzeća Jasminka Krivokuća.

– Stevanović i Davidović su izvlačili novac preko sindikata. Recimo, sud u Tesliću ili Doboju nama plati 50.000, a on prijavi da su platili 30.000, a 20.000 KM prebaci na račun sindikata pošto je on bio jedini potpisnik. Tako je sa Davidovićem radio godinama dok ih nismo otkrili – kaže Krivokuća.

Dodaje da godinama nije dobijala nikakvu informaciju od dobojskog pravosuđa u vezi sa tim procesom.

– Poslije slanja nekoliko urgencija, tek pred majske poplave obaviještena sam da je istraga pri kraju. U tom predmetu sve je bilo sumnjivo i radilo se o snažnom lobiranju. Ako je predmet nestao, biće veliki problem da opet bude pokrenuta istraga – istakla je Krivokuća.

Izvor blizak istrazi kazao je “Glasu Srpske” da je rad na ovom predmetu kočio i nekadašnji načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Tihomir Narić, koji je jedno vrijeme bio i direktor dobojske ispostave “Pošta Srpske”. Protiv Narića je zbog umiješanosti u malverzacije i veza sa ljudima iz kriminalnog miljea vođeno više disciplinskih postupaka. Krivični postupak koji je protiv njega pokrenut 2005. godine obustavljen je zahvaljujući političkim pritiscima advokata i predsjednika PDP-a u Doboju Siniše Đorđevića na dobojsko Okružno tužilaštvo.

U predmetu “ŽGP Doboj” policija je krajem prošle godine Okružnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i još pet osoba. Osumnjičeni su za više krivičnih djela u slučaju vansudskog poravnanja između opštine Doboj i Željezničkog građevinskog preduzeća Doboj vrijednog više od 1,4 miliona KM. Pored Petrovića, izvještaj je podnesen i protiv direktora ŽGP-a Vojislava Rađe, advokata Siniše Đorđevića te Dragana Pavlića, Zorice Sredojev i Mire Vasić.

Petrović je osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i ovlašćenja. On je, ne tražeći mišljenje pravobranioca RS, prekršio Statut opštine i na sjednici Skupštine opštine predložio da ŽGP-u budu priznata ulaganja u iznosu većem od 935.000 KM uvećana za 50 po osnovu kamata. To je uradio iako je znao da su potraživanja zastarjela, a dokumentacija nepotpuna. Isplata novca ŽGP-u izvršena je od novembra 2011. do septembra 2012. godine.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije