Građanski aktivizam

Požar na regionalnoj deponiji Ramići: Nastaju kancerogene materije koje se samo talože u ljudima, biljkama i životinjama

Objavljen video... "Apel ljudima ako ikako mogu da ne udišu ovaj vazduh zbog kancerogenih materija", poručuje Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke objavio je video požara na regionalnoj deponiji Ramići kod Banjaluke.

Iz Centra ističu da požar ugrožava veliki broj stanovnika čitave Banjaluke i izaziva ogromno zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

“Tražimo odgovore od preduzeća Dep-Ot – Regionalne deponije Banjaluka koje upravlja regionalnom deponijom i od Grada Banjaluka. Zašto deponija gori i zašto građani nisu zaštićeni od kancerogenih materija koje nastaju prilikom gorenja otpada sa deponije”, pitaju se u Centru za životnu sredinu.

Milica Končar iz Centra za životnu sredinu ističe da rekla je da je veliki problem požara na deponijama, jer nastaju kancerogene materije koje ljudi udišu.

“Ogromno je zagađenje za vazduh, vodu i zemljište. Zagađenje koje nastaje kad gori deponija ne razgrađuje se, odnosno ono se samo taloži u biljkama, životinjama i ljudima”, rekla je za BUKU Milica Končar.

“Pripadnici Vatrogasno – spasilačke brigade Banje Luke od jutarnjih časova gase požar otpadnog materijala u krugu „Depot-a“. Riječ je o većoj površini, kao i količini otpadnog materijala koja se nalazi u dubljim slojevima terena, te je gašenje otećano. Banjalučki vatrogasci su na terenu sa dva vozila i konstatno gase požar. Na teren izlazi i gradski inspektori”, rekli su za BUKU iz Gradske uprave.

Dodaju da će i rukovodstvo Grada takođe ići na teren, prate stanje i reagovaće dalje u skladu sa situacijom.

Kontaktirali smo preduzeće Dep-Ot, ali nam niko nije mogao datai više informacija o požaru, jer su kako kažu, šefovi na terenu. Očekujemo i informacije i iz Inspektorata RS.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije