Građanski aktivizam

Rijeke su život: Peticija za konačnu zakonsku zabranu malih hidroelektrana u BiH!

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT pokrenula je peticiju “Rijeke su život”, za konačnu zakonsku zabranu malih hidroelektrana u BiH. Tekst peticije prenosimo u cjelosti.

Potpišite ovu peticiju kojom zahtijevamo što hitnije (prije izbora 2022!) stavljanje na dnevni red i finalno usvajanje Prijedloga Zakona o električnoj energiji FBiH, u istovjetnom obliku u oba doma, kojim će se zabraniti daljnja gradnje malih hidroelektrana u FBiH!

9. maja 2022. godine je prema Parlementu FBiH predato preko 50.000 potpisa ljudi širom BiH koji su godinama kroz razne peticije, građanske inicijative se borili i bore se protiv mHE. Uručeni su dopisi preko 100 udruženja koji godinama apeluju da se zabrane male hidrocentrale u BiH.

Također zahtijevamo da svi nivoi vlasti izmijene i donesu druga zakonska rješenja kojim će se zaštititi naše rijeke, rječice i potoci u cijeloj zemlji!

Pridružite se jednoj od najvećih borbi našeg vremena – borbi za rijeke i živi svijet.

Jer Voda je Zakon!

119 izgrađenih malih hidroelektrana u BiH i još najmanje 300-ak u različitim fazama planiranja i izgradnje. Radi se o pošasti koja prijeti da praktično svim divljim, čistim bosanskohercegovačkim rijekama potpiše smrtne presude.

Šta su nam donijele male hidroelektrane? Mizerne količine proizvedene električne energije (tek 2,54% u 2021. godini) i nepovratno uništenje 80-ak prelijepih rijeka i potoka.

A ko ima korist? Šačica već bogatih investitora, vlasnika malih hidroelektrana. Godišnje se od običnih ljudi, svih nas, uzima novac kroz naknadu za obnovljive izvore energije na računima za struju i milionski iznosi se daju vlasnicima malih hidroelektrana. Više na https://cin.ba/gradani-finansiraju-stetne-poslove-privatnika/.

Protesti, peticije, blokade mašina, verbalni i fizički obračuni, pretjerana upotreba sile od strane policijskih službenika, ucjene i zastrašivanja samo su dio onoga što su preživjeli čuvari i čuvarice naših rijeka iz Fojnice, Kruščice kod Viteza, Bune kod Mostara, Jablanice, doline Neretvice kod Konjica, Kaknja, Travnika i ostalih mjesta, koji više od deset godina vode borbu protiv realizacije ovih ekocidnih projekata.

23. juna 2020. godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gotovo jednoglasno usvaja Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji ovog entiteta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa potpunu zabranu izgradnje novih mHE, u skladu sa spomenutim zaključkom Parlamenta.

Spomenute zakonske izmjene usvojene su u formi nacrta u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u aprilu i decembru 2021. godine, nakon čega su održane i javne rasprave i konačni prijedlog Zakona upućen u parlamentarnu proceduru, što znači da smo prešli više od pola puta ka pravosnažnosti zakonskog rješenja koje će spriječiti izgradnju najmanje 100-ak novih mHE.

PREOSTAJE: Usvajanje konačnog prijedloga Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH u oba doma Parlamenta FBiH – Predstavnički dom i Dom naroda.

PREOSTAJE: Zabrana gradnje malih hidroelekrana u cijeloj zemlji i zaštita naših rijeka kroz zaštićena područja!

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije