Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Kamenoloma biti neće – Kako je vlast u Zaječaru osetila šta znači moć naroda?

Otvaranje kamenoloma u blizini naseljenih mjesta, prema tekstu u nastavku, nije samo bh. problem. Ali je teško naći sličnu uvezanost investitora i lokalnih vlasti, kakav je na djelu u BiH, gdje sumnjive odluke vlasti i istrajavanje na nezakonitostima, direktno sugerišu postojanje sistemske korupcije u pozadini tog nasilja nad građanima. (Antikorupcija)

Juče je vlast u Zaječaru osetila šta znači moć naroda. Snagu su pokazali meštani Malog Izvora, sela pored Zaječara. Oni više više nisu hteli da ćute, i došli su do Skupštine. Prekinuli su sednicu, a zatim “naterali” vlast da se izgradnja kamenoloma (ne)izglasa.

Skoro dve godine traju muke meštana Malog Izvora pored Zaječara. Selo je poznato po ljudima koji se bave organskom proizvodnjom. Neki od njih su u poljoprivredu uložili sve – stanove, kuće, novac… a vlast želi na 800 metara od sela da napravi kamenolom.

Sastanci, zborovi, protesti, skupovi, šetnje. Ništa nije sprečilo nameru vlasti da izglasa izgradnju kamenoloma. Tako je bilo sve do juče, a onda su došli meštani Malog Izvora.

Meštani Malog Izvora koji se protive izgradnji kamenoloma dočekali su odbornike Skupštine grada Zaječara, transparentom „Nećemo kamenolom“.

To nije bilo dovoljno, već su sa pištaljkama, trubama i transparentom ušli u salu Skupštine Zaječara.

Sednica je prekinuta. Odbornici zbunjeni. Predsednik Skupštine je prekinuo sednicu, i povukao se u kabinet. Kasnije se pojavio, i pozvao građane na dogovor.

Postavlja se prosto pitanje – ko je njega ovlastio da razgovara sa njima?

Epilog je sledeći: 17 odbornika glasalo protiv kamenoloma, a među njima i četiri odbornika SNS-a. Ostali nisu glasali, tako da nije usvojena Odluka o usvajanju plana detaljne regulacije za zonu eksploatacije „Vlaška“ u katastarskoj opštini Mali Izvor.

Neki kažu ovo izgleda kao mala pobeda građana. Kažem i tvrdim da ovo nije mala pobeda već velika pobeda. Gde ste još čuli da je ušao “narod” i naterao vlast da ne glasa za ono šta su zacrtali?

Ova pobeda meštana malog sela pored Zaječara, odjeknula je svuda. Posle nje, vise ništa neće biti isto. Narod se sada oslobodio, i shvatio – dok se sami ne organizuju, niko im neće pomoći.

Miljko Stojanovic foto Danas
foto Danas

Ostaje samo da sačekamo reakciju SNS-a iz Beograda. Sigurno će neko na “ribanje”. Ostaje samo pitanje ko je sada na udaru – Boško Ničić ili Stefan Zankov.

Sigurno kamenolom nije želja naprednjaka iz Zaječara. Ko zna čije je to interes, Nemojmo zaboraviti da jedna firma nedaleko od Malog Izvora ima svoju asfaltnu bazu.

Možda baš u tom grmu leži zec. Ako je bio u tom grmu, sigurno neće biti u loncu. Zašto? To će morati da odgovore gradonačelnik i predsednik Skupštine.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije