Regija i svijet

Srbija: Poljoprivrednici delimično blokirali saobraćaj kod Banovine

Poljoprivrednici u Srbiji ponovo organizovali proteste a na pozive vlasti na razgovor reagovali porukom da mogu da razgovaraju tek kada se provede sve ono što je dogovoreno za 2023. godinu, a da pregovarati mogu samo o zahtevima za 2024. Srbijanskim je poljoprivrednicima (i ne samo njima), dakle, dosta laži i manipulacija vlasti. I političarskih obećanja koja završavaju kao "ludom radovanja". U Bosni... i prema rezultatima izbora i prema skromnosti protesta, njenim građanima političarskih manipulacija, laži i obećanja nikad dosta. Samo nek komšiji crkne krava. A nedaj bože da na zajedničke probleme, protiv zajedničkih uzročnika, reagujemo zajedno. Odnosno, da pokažemo zrno inteligencije. (Antikorupcija)

Poljoprivrednici koji četvrti dan protestuju u Novom Sadu blokirali su oko 12 sati zgradu Banovine. Više od 30 traktora parkiralo se kod sedišta pokrajinske vlade, gde su ostali oko sat vremena.

Sednica Skupštine Vojvodine koja je počela je u 10 sati završena je.

Oko 30 traktora je ostalo ispred Rafinerije kako bi ulazi ostali blokirani.

Preostali poljoprivrednici su se od sedišta pokrajinske vlade po završetku protesta uputiti nazad ka Rafineriji (preko keja, Bulevara cara Lazara, Bulevara oslobođenja i Bulevara Jaše Tomića).

Najavili su radikalizaciju na svim punktovima, češće zatvaranje puteva, mostova, graničnih prelaza…

Poljoprivrednici su u sredu u Novom Sadu u tri navrata vozili u kružnom toku na ulazu u grad. Te akcije su trajale po pola sata, a saobraćaj je bio znatno usporen.

Poljoprivrednici su u sredu dobili poziv od Vlade Srbije i resorne ministarke Jelene Tanasković na pregovore.

Njihov odgovor je bio da mogu da razgovaraju kada se sprovede sve ono što je dogovoreno za 2023. godine, a da pregovarati mogu samo o zahtevima za 2024.

„Mi pozivamo predstavnike Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede na pregovore u Kisač. Ukoliko odbijaju naš poziv da dođu u Kisač, onda možemo da dođemo u ministarstvo, ali samo uz prisustvo medija“, kažu organizatori protesta za 021.rs.

Oni traže gorivo bez akciza na pumpama, robnu berzu sa terminskim prodajama, javna skladišta i sve što je već više puta ponovljeno.

Ministarka Tanasković u sredu je rekla da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma sa poljoprivrednicima, ali da oni odbijaju razgovore.

Blokade puteva u sredu su bile organizovane na više mesta – kod Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnica, Srpske Crnje i Banatskog Novog Sela. Blokade će biti organizovane i danas.

Pre početka pregovora poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije