Građanski aktivizam

Strah od novih kazni Konkurencijskog vijeća BiH ukinuo nezakonitu naplatu korisnicima grijanja

Na osnovu ranije prijave, Konkurencijsko vijeće je, još u martu 2019. godine naložilo Toplani i Gradu Doboju kao njihovom osnivaču da usklade svoja akta i prekinu sa nametanjem dodatnih usluga i zloupotrebu dominacije na tržištu.

“Gradska toplana”, kao pružalac usluga, i Grad Doboj, kao njen osnivač, su, pod prijetnjom novog kažnjavanja od strane Konkurencijskog vijeća BiH zbog nastavka prakse naplaćivanja neugovorenih usluga, ukinuli naplatu nezakonite naknade za izvršenje kontrole radijatora u stanovima i kućama korisnika grijanja.

Tu naknadu za djelomično ili potpuno privremeno isključenje sa centralnog grijanja je Toplana potrošačima naplaćivala četiri i više godina unazad, uključujući i prošlogodišnju sezonu grijanja. Kada su se isključeni potrošači iz sistema daljinskog grijanja požalili Udruženju za zaštitu potrošača “DON” da im dobojska Toplana i dalje naplaćuje dodatnu uslugu kontrole radijatora od 58,50 maraka, “DON” je zaprijetio novom prijavom Konkurencijskom vijeću.

Na osnovu ranije prijave, Konkurencijsko vijeće je, još u martu 2019. godine naložilo Toplani i Gradu Doboju kao njihovom osnivaču da usklade svoja akta i prekinu sa nametanjem dodatnih usluga i zloupotrebu dominacije na tržištu. Pritom je “Gradsku toplanu” kaznilo sa 7.315 KM zbog toga što je privremeno isključenim korisnicima gradskog grijanja zaračunavala i naplaćivala distributivne troškove. Prema rješenju o kažnjavanju, Toplani je stavljeno na teret da je zloupotrebila dominantan položaj na tržištu isporuke toplotne energije u gradu Doboju, tako što je isključnima iz toplifikacionog sistema uslovljava da plate uslugu koju im nije izvršila.

Višestruko veća bila je kazna Gradu Doboj, koji je i donio propise sa nametanjem plaćanja usluga koje nisu ugovorene između korisnika i preduzeća čiji je on osnivač i u njenom je vlasništvu. Za kršenje Zakona o konkurenciji Grad je kažnjen sa čak 60.750 maraka.

Međutim, tu nezakonitu naknadu su nastavili naplaćivati, jer su, kako se i spekulisao, na ime te stavke ubirali značajna sredstva i zbirno godišnje dosta veća od kazne koju bi morali ponovo da plate. Čak i prošle godine, jer je portal Antikorupcija.info u posjedu nezakonito izdatih računa iz oktobra prošle godine.

“I pored kazni koju su platili zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu isporuke toplotne energije Toplana je, uz vjerovatno odobravanje gradskih vlasti, nastavila da dostavlja jednokratne račune za “Troškove isključenja” u sezoni grijanja u iznosu od 58,50 maraka. Iako su Toplana i Grad Doboj ulagali žalbe za kazne i one su odbijene. Ono što je u svemu ovome loše je što se kazna plaća iz gradskog budžeta, odnosno praktično od potrošača kao poreskih obveznika” – rekla je na ovu temu direktor “DON”-a Murisa Marić.

U Toplani smatraju da su, ipak, oni u pravu, odnosno da imaju troškove kada njihovi monteri izlaskom na teren kontrolišu da li je bilo skidanja plombe i ponovnog priključivanja na toplovodnu mrežu i da ta usluga ima svoju cijenu. Međutim, u „DON“-u se ne slažu sa tim tumačenjem i smatraju da Toplana te kontrole treba izvršiti o svom trošku, jer je to u njenom interesu. Iz Udruženja su prethodne četiri godine pozivali potrošače koji su dobili sporne račune da im se jave i pomagali su im u pisanju žalbi Osnovnom i Okružnom sudu u Doboju na, izgleda,  takođe nezakonite presude koje su oni u nekim slučajevima donosili u korist Toplane.

Inače, prema ranijem cjenovniku „Gradske toplane“, kojeg usvaja Nadzorni odbor tog preduzeća, isključenje grijanja sa njihove mreže u stambenim i poslovnim prostorijama i kompletne privatne kuće u šahtu, kao i isključenje potrošača koji su imali ugrađen kalorimetar naplaćivana su bez PDV 200 maraka. Isključenje bespravno priključenih korisnika je bilo je komisijski i iznosilo 300 maraka, dok je sporna obnova isključenja po tom cjenovniku sa PDV bila 58,50 maraka. Od 01.12.2022. godine u novom cjenovniku ove stavke su izostavljene.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije