Regija i svijet

Svaki peti građanin Hrvatske ide kod lekara preko veze

Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske povlači veze kad koristi usluge u zdravstvenim ustanovama i tako pomaže razaranju sistema društvenog poverenja, pokazalo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Društvena istraživanja.

Autor ove analize Josip Fanić, sa Instituta za javne finansije, kaže da u pitanju nije potreba da se povlače veze,  već obrazac ponašanja.

Iako se polovina ispitanika pravdala da su razlog povlačenja veza duge liste čekanja, analiza pokazuje da iza tih zloupotreba najčešće ne leži stvarna potreba, prenela je Hina.

Prema rečima Franića, dobar deo građana zapravo bez previše razmišljanja prihvata iskrivljene norme, stoga im je povlačenje veza u prvom redu stvar navike.

 

Dodaje i da su tome sklonije žene, a da kod osoba iz većih domaćinstava postoji izraženija tendencija ka instrumentalizaciji prijateljstava i poznanstava, dok se nezaposleni znatno ređe odlučuju na to. Inače, rezultati ovog istraživanja zasnovani su na anketi sprovedenoj 2015. godine, na uzorku od 2000 građana, a pitanja su se odnosila na razdoblje od 12 meseci koje je prethodilo anketi, pojasnio je Franić.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije