Građanski aktivizam

Transparency International organizuje “EU integracijski forum” u Sarajevu

“EU Integration Forum” ima za cilj otvoriti debatu o izazovima i pitanjima ubrzanog procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na vladavinu prava i trenutno stanje u BiH.

Transparency International u Bosni i Hercegovini, uz podršku Švedske, najavljuje održavanje regionalne konferencije “EU Integracijski Forum”. Konferencija će se održati 31. oktobra 2023. godine u hotelu Novotel Bristol Sarajevo, sa početkom u 09:00 sati.

Dvije decenije nakon samita u Solunu i obećane perspektive punopravnog članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana, put ka članstvu i dalje je ispunjen izazovima. Zemlje regije, iako se nalaze u različitim fazama pristupanja, suočavaju se s brojnim preprekama, uključujući hibridnu prirodu režima i zarobljenost država. S druge strane, EU se suočava s vlastitim izazovima u vezi s integracijom Zapadnog Balkana, posebno u svjetlu geopolitičkih događanja poput ruske agresije na Ukrajinu.

U kontekstu stagnacije procesa EU integracija u regionu, posebnu pažnju zaslužuje situacija u BiH, gdje kontinuirane krize i sistematske opstrukcije dovode do povećane međunarodne intervencije. “EU Integration Forum” ima za cilj otvoriti debatu o izazovima i pitanjima ubrzanog procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na vladavinu prava i trenutno stanje u BiH.

Na forumu će sudjelovati stručnjaci iz oblasti vladavine prava i pristupanja EU, predstavnici institucija na svim nivoima vlasti u BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva, akademske zajednice i medija.

Za više informacija o dnevnom redu i načinu prijave na događaj, posjetite ti-bih.org/eu-integracijski-forum-2023/.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije