Građanski aktivizam

Treća blokada “SFOR-ovog puta” u Doboju i prvo hapšenje organizatora i učesnika. Vlast postaje nervozna?

Privođenje Borojevića (Foto: M.B.)
Tokom današnjeg protesta – za razliku od prethodna dva slučaja, kada su se ograničili na pravljenje zapisnika – policajci PU Doboj su uhapsili i priveli Miroslava Borojevića, na saslušanje u policijsku stanicu, jer je, prema obrazloženju, odbio naredbu o uklanjanju vozila kojim je blokirana saobraćajnica.

Mještani Novog naselja dobojske mjesne zajednice Usora su i danas (06.11.2023.), po treći put, postavili blokadu na saobraćajnici kojom se ova MZ uključuje na “Bulevar Silvane Armenulić”.

Blokada “SFOR-ovog puta” 06.11.2023. (Foto: S.P.)

Prethodno su, 14.08.2023. i 11.09.2023., građani, jednočasovnim blokadama, ove saobraćajnice, poznate kao “SFOR-ov put”, pokušali skrenuti pažnju lokalnim vlastima na višegodišnji problem njihovog neadekvatnog odnosa prema ovoj saobraćajnici i ovdašnjim građanima i obećanjima koja su im dali.

Današnje postavljanje prepreka na putu, za prolaz vozila kroz njihovo naselje, započeli su u podne, a za razliku od prethodne dvije, organizatori protesta su najavili da će obustave realizovati u više navrata u toku dana, kao i narednih dana. Odlučnost im je, bez sumnje, pojačana jer se pred ovaj vikend, zbog udarnih rupa na središnjem dijelu saobraćajnice, dogodila i saobraćajna nezgoda, u kojoj je vozač sa vozilom sletio u obližnji kanal.

Izvlačenje automobila koji je, zbog stanja puta, završio u kanalu (Foto: M.B.)

“Ovo je treća blokada i po svim zakonima univerzuma, ne samo da bi trebalo već će i biti zadnja, a održavaće se svaki naredni dan. Sve do momenta ispunjenja zahtjeva, kojim tražimo pristojan i bezbjedan put za sve učesnike u saobraćaju, pogotovo za našu djecu koja svakodnevno odavde pješače u školu” – izjavio je jedan od predvodnika protesta, mještanin MZ Usora Miroslav Borojević.

Podjsjećamo, problem mještanima dijela ove mjesne zajednice je što su dobojske vlasti saobraćajnicu, koja se sastoji od jedne trake koja je asfaltirana još prije više od dvadeset godina, od strane tadašnjih snaga za stabilizaciju mira u BiH, zapustile i sve do sada nisu ni kategorisale kao cestu, iako dnevno njome prođe i par hiljada vozila, a unazad dvije godine intenzivno prolaze i stotine teških kamiona preduzeća “Integral Inžinjeringa”, koje gradi obilaznicu oko Doboja i spajanje dijela Koridora “5 C” koji prolazi kroz Republiku Srpsku sa Federacijom.

Pred održavanje poslednjih lokalnih izbora prije tri godine pripreme za kompletno asfaltiranje saobraćajnice su započele njenim proširenjem, ali nakon poništenih, pa ponovljenih izbora u ovom gradu, na obećanje, građane i put vlast je izgleda potpuno zaboravila.

A nakon što su ih na to obećanje podsjetili, mještanima je iz vlasti ponuđeno objašnjenje da će po završetku dijela autoputa, koji direktno i Doboj uključuje dalje na dionicu u Federaciji BiH, izvođač radova laktaški “Integral Inžinjering”, rekonstruisati i asfaltirati tu dionicu o svom trošku.

To objašnjenje, odnosno novo obećanje, međutim, nije prihvaćeno od strane nezadovoljnih mještana, koji ne žele da čekaju završetak radova na gradnji dionice autoputa, znajući, kako kažu, koliko se izvođači pridržavaju rokova za njihovo izvođenje a i koliko vrijede obećanja vlasti i ističuući da su svjesni da bi se to njihovo čekanje moglo otegnuti unedogled.

Oštećenja na “SFOR-ovom putu” koja vlast ignoriše, dovodeći u opasnost učesnike u saobraćaju (Foto: S.P.)

Zbog toga su, predvođeni žestokim kritičarima ovdašnje vlasti Miroslavom Borojevićem i Darkom Pijunovićem, po treći puta organizovali blokadu, a svaki puta su ih uredno najavljivali Policijskoj upravi Doboj, kao i termin održavanja protesta.

Borojević je najavio blokadu i cijelog grada zbog “ćutanja administracije”, odnosno zato što, po njemu, se ni na koji način iz Gradske uprave nisu oglasili i time bar deklarativno pokazali da im je stalo do građana ovog grada.

Privođenje Miroslava Borojevića, jednog od organizatora i učesnika protesta (Foto: M.B.)

Inače, tokom današnjeg protesta – za razliku od prethodna dva slučaja, kada su se ograničili na pravljenje zapisnika – policajci PU Doboj su uhapsili i priveli Miroslava Borojevića, na saslušanje u policijsku stanicu, jer je, prema obrazloženju, odbio naredbu o uklanjanju vozila kojim je blokirana saobraćajnica.

Kako se ponašanje Borojevića nije razlikovalo od onog na prethodna dva protesta, očigledno su se razlikovale upute policiji (od strane vlasti?).

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije