Radnički protesti

Vlada bez ministra šuti, dok se sprema generalni štrajk zdravstva u HNK

Skoro 4000 zdravstvenih radnika, iz cijele županije bit će u štrajku.

”Vlada se ne oglašava, nema nikakvog ni službenog ni neslužbenog kontakta”, rekao je za Bljesak.info Ivica Anić, predsjednik Neovisnog sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar, predstavljajući zdravstvene radnike koji uskoro kreću u generalni štrajk.

”Čekamo da svi potpišu sporazum o poslovima koje ne smijemo prekidati tijekom generalnog štrajka. Sve skupštine sindikata zdravstvenih ustanova u našoj županiji donijele su odluku o stupanju u generalni štrajk, sporazum je poslan poslodavcima i kada svi sindikati dobiju potpisan sporazum objavit ćemo početak generalnog štrajka”, rekao je Anić.

Skoro 4000 zdravstvenih radnika, iz cijele županije bit će u štrajku, naglasio je.

Tko će pregovarati?

S obzirom na to da je ministar zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije Goran Opsenica a kojeg sindikati prozivaju kao jednog od odgovornih, ponudio je ostavku Vladi, nametnulo se pitanje tko će sada pregovarati sa zdravstvenim djelatnicima.

Odgovor od Vlade HNŽ-a do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Ranije je Anić za naš portal rekao da su zdravstveni radnici ignorirani od strane ministra Opsenice i Adnana Faladžića (ministar financija) i premijera Nevenka Hercega, te da su zbog toga prisiljeni na ovakav korak podcrtavajući da će njih trojica biti glavni krivci za kolaps koji će nastati generalnim štrajkom.

Ranije je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, Dalibor Vuković rekao kako je štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih djelatnika direktna posljedica nemara i ne brige te protuzakonitog postupanja nadležnih.

Spremni na razgovore

U srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće. Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila. Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća. U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

”Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Županiji, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor. Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže”, rekao je Pavlović. Iz Vlade HNŽ su rekli kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto.

U KS ugašeno nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo zdravstvenih radnika evidentno je u cijeloj federaciji. Ranije su bili najavljeni prosvjedi i u Kantonu Sarajevo gdje su Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS najavili štrajk, zbog kako su naveli, nerazumijevanja Vlade KS i resornog ministarstva za njihove probleme.

Prosvjedi su u međuvremenu odgođeni jer su sindikati postigli dogovor i štrajk se odgađa s Nihadom Ukom, premijerom Vlade KS i resornim ministarstvom, te su dobili povećanje satnice sa 2.76 KM na 3 KM za period od 1. rujna do 31. prosinca 2023. godine, a od 1. siječnja 2024. godine do 1. travnja 2025. godine najniža neto satnica će iznositi 3.07 KM.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije