Građanski aktivizam u susjedstvu

Crna Gora: Žene traže jednaku zaštitu od nasilja

Iz grupe ženskih, građanskih i mirovnih aktivistkinja ističu da, o nasilju i nasilničkom ponašanju svetosavske omladine prema ženama postoji na desetine novinskih izvještaja, TV priloga, video snimaka i policijska video dokumentacija.

Grupa ženskih, građanskih i mirovnih aktivistkinja danas je u Podgorici održala protest ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva i zatražila jednaku i ravnopravnu zaštitu žena i muškaraca od svakog oblika nasilja, saopšteno je iz feminističke grupe Bogougodnice.

Kako su naveli, tužilačka i policijska praksa govore da su danas u Crnoj Gori bolje zaštićeni muškarci od žena. Posebno su zaštićeniji oni muškarci koji su politički i profesionalno eksponirani kao miljenici i podržavaoci vlasti i aktuelne Vlade.

“To potvrđuje ekspresno postupanje policije i tužilaštva u slučaju direktora Radio i Televizije Crne Gore, Borisa Raonića. Takvo postupanje i posvećenost državnih organa je izostalo u slučaju nasilja i nasilničkog ponašanja svetosavske omladine prema ženama iz feminističke grupe Bogougodnice”, piše u saopštenju.

Skup Bogougodnica, kako je saopšteno, uredno je prijavljen i ispoštovao je sve propise.

“Kontrademonstranti (za koje Crkva Srbije tvrdi da su svetosavska omladina koja čuva svetinje i da ih navodno ne može kontrolisati) su psovali, vrijeđali i prijetili prisutnim ženama. Iako je skup proglašen visokorizičnim, ispred hrama nije bio prisutan nijedan državni tužilac kako bi i neposredno pratio javni red i mir i poštovanje zakona”, dodaje se u saopštenju.

Talođe, podnijeta je krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više osoba koje su, “kao kontra-demonstranti, vrijeđale, ometale i sprječavale mirno okupljanje feminističke grupe “Bogougodnice” 18. juna 2021. godine preko puta Sabornog hrama u Podgorici uoči i tokom projekcije dokumentarnog filma velikosrpskog propagatora Borisa Malagurskog”.

Iz grupe ženskih, građanskih i mirovnih aktivistkinja ističu da, o nasilju i nasilničkom ponašanju svetosavske omladine prema ženama postoji na desetine novinskih izvještaja, TV priloga, video snimaka i policijska video dokumentacija.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao široko rasprostranjeni oblik kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, i iz tog pokreta traže da se to nasilje konačno prekine i obezbijedi jednaka i ravnopravna zaštita žena i muškaraca.

“Tražimo od Vrhovnog državnog tužilaštva da se preispita odluka Osnovnog državnog tužilaštva koje i pored podnijete krivične prijave i dokaza našlo da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, rečeno je na skupu.

Podsjećaju da, policija i državni tužioci do dana današnjeg nijesu kontaktirali niti uzeli izjave od učesnica urednog prijavljenog javnog okupljanja koje su kontra-demonstranti vrijeđali i prijetili im.

“Izostala je reakcija kakvu smo vidjeli povodom riječi koju je nekoliko navijača uputilo direktoru Radio i Televizije Crne Gore Borisu Raoniću. Tražimo jednako postupanje” poručeno je sa skupa.

Okupljene žene su državne tužioce, medije i javnost Crne Gore pozvale da obrate pažnju na sledeća upoređenja:

“Kada muškarci navijači drugom muškarcu na funkciji kažu: Mrš! Pičko prodana! Izađi bivši Crnogorac, Smradu jedan – to je odmah za hapšenje, to je nasilničko ponašanje, to je odmah za podnošenje krivične prijave.

Kada muškarci vjernici Crkve Srbije u Crnoj Gori ženama aktivistkinjama kažu: Mrš odavde, Kurve, Kurve jedne, Mrš odavde majku vam jebem, Ja sam četnik usta vas jebem, Ja sam taj četnik koji bi klao, Sline jedne, Ovo je naše ođe, mršte odavde – to nije ništa, to je šala, to nije nasilje, to nije nasilničko ponašanje, to nije za hapšenje ni nakon pet mjeseci, to nije za krivičnu prijavu ni nakon pet mjeseci”.

Grupa ženskih, građanskih i mirovnih aktivistkinja je poručila: “Mi ovdje okupljene žene nijesmo na funkcijama, nijesmo moćne, nijesmo povezane sa moćnicima niti im činimo usluge. Ali svaka od nas ovdje danas osuđuje SVAKU VRSTU NASILJA PREMA BILO KOJEM MUŠKARCU I PREMA BILO KOJOJ ŽENI u CRNOJ GORI i tražimo krivičnu odgovornost i efikasno sankcionisanje počinilaca nasilja nad ženama i muškarcima ravnopravno i jednako”.

Pogledaj više

Građani u akciji