Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Građani Komiže podigli kaznenu prijavu protiv gradonačelnice

Skupina Komižana podignula je kaznenu prijavu protiv gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća zbog osnovane sumnje da su oštetili gradski proračun za višemilijunski iznos.

Nema mira u Komiži. Naredale se tužba za tužbom, a sve zbog atraktivne i skupocjene gradske imovine na koju je bacio oko mirovinski fond, točnije PBZ Croatia osiguranje mirovinski fond koji je ujedno i investitor novog hotela u Komiži, zbog čega mjesecima u ovom malom ribarskom mjestu na zapadnoj strani otoka Visa vladaju zategnuti odnosi.

Spomenuti mirovinski fond postao je prije dvije godine vlasnikom lokalne tvrtke Modra špilja d.d., koja upravlja hotelom Biševo, umjesto kojeg bi trebao biti izgrađen duplo veći hotel s oko 700 ležajeva. Građani Komiže strahuju da komunalna infrastruktura njihovog mjesta neće izdržati pritisak hotela takvog kapaciteta. Tvrtka Modra špilja d.d. nedavno je tužila jednog od aktivista zbog njegovih objava u javnoj Facebook grupi Volim Komižu, vezano uz dotični projekt, i od njega potražuje 150 tisuća kuna zbog “povrede ugleda i časti”.

Još veći apsurd dogodio se prije nekoliko tjedana kada je u Komiži održana javna prezentacija novog hotela, ali na koju nisu smjeli doći zainteresirani građani. Po želji investitora na “javnu” prezentaciju projekta smjeli su doći samo gradski vijećnici i članovi Odbora za urbanizam i prostorno uređenje.

Najnoviji moment dogodio se jučer kada je skupina od 12 građana podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević i predsjednika Gradskog vijeća Ede Bogdanovića, zbog osnovane sumnje da su svojim postupcima, u korist tvrtke Modra špilja d.d. Komiža, oštetili Grad Komižu za vrijedne nekretnine – zgradu Stare ambulante s pripadajućim zemljištem te novčani iznos koji predstavlja razliku između stvarne i dogovorene cijene nekretnina u iznosu od najmanje 4.000.000 kuna.

Zvali smo gradonačelnicu za komentar na tužbu koju su protiv nje pokrenuli njezini sugrađani, no rekla nam je da je trenutačno na sastanku Gradskog vijeća i da će nam se javiti kasnije. Do objave ovog teksta nismo dobili njezin povratni poziv, no ukoliko nam se javi, rado ćemo objaviti njezin komentar.

Pogledaj više

Građani u akciji