Građanski aktivizam u susjedstvu

Hrvatska: Zelena akcija upozorava da je samo u 2020. godini ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta

Biti ekološki aktivista, kao i ukazivati na sistemsku korupciju i kršenje zakona od strane kriminogenih moćnika i organizacija, na određenim tačkama zemaljska kugle zna biti vrlo opasno. Pa i u Bosni i Hercegovini često dovodi do ne baš prijatnih situacija - od uvreda i prijetnji prozvanih pojedinaca do policijskog terora, tužbi i sudskih procesa. A da ne govorimo o privatizaciji institucija i moćnicima koji vladaju čitavim naseljenim područjima i strahu koji šire i kojim obezbjeđuju šutnju mase. A borbu za zaštitu prirode i ljudskih prava i za pravnu državu svode na manje grupe aktivista ili čak usamljene pojedince. U tom kontekstu, Zelena akcija iz Hrvatske osjetila je potrebu ovih dana da, u povodu Svjetskog dana zaštite životne sredine, naglasi da je bitno još "još jednom u fokus staviti sve branitelje i braniteljice okoliša koji se širom planete bore za pravo na vodu, čisti zrak i protiv štetnih projekata devastacije šumskih, morskih te svih ostalih ekosustava o kojima ovisi život". (Antokorupcija)

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Greenpeace je pozvao na snažan zaokret prema obnovljivim izvorima energije, Zelena akcija upozorava da je samo u 2020. ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta, a WWF je zabrinut za provedbu zelenih ciljeva EU-a.

“Imamo samo jednu Zemlju. U ovom trenutku obilježavaju je dvije velike krize: rat u Ukrajini i klimatsku krizu koja, nažalost, tim ratom nije prestala postojati”, izjavio je za Hinu direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj i Sloveniji Zoran Tomić.

Ističe da prvo moramo učiniti sve da se zaustavi krvavi i suludi rat u Ukrajini koji svakodnevno odnosi ljudske živote i donosi neshvatljiva razaranja, a važan korak u tom pravcu je uvođenje embarga na uvoz fosilnih goriva iz Rusije koji iz dana u dan hrane Putinov ratni stroj.

Istovremeno, ističe Tomić, fosilna goriva su izvor i zamašnjak klimatskih promjena koje nam donose vremenske nepogode i ekstreme kojih nitko više nije pošteđen.

“Snažan i odlučan zaokret od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije, kao što su energija sunca i vjetra, ključna je konkretna odluka prema ublažavanju posljedica galopirajućih klimatskih promjena i spasu jedinog planeta kojeg imamo, ali i postizanju mira u svijetu”, poručio je Tomić.

Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac u izjavi za Hinu kaže da je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša bitno još jednom u fokus staviti sve branitelje i braniteljice okoliša koji se širom planete bore za pravo na vodu, čisti zrak i protiv štetnih projekata devastacije šumskih, morskih te svih ostalih ekosustava o kojima ovisi život.

“Kao posljedica klimatske krize i sve većeg pritiska na resurse o kojima ovise lokalne zajednice, izvještaj organizacije Global Witness upozorava da je samo u 2020. godini ubijeno 227 okolišnih aktivista širom svijeta”, upozorava Tomac.

Ističe da pored ekstrema u kojima netko zbog borbe za okoliš izgubi život, postoje brojni drugi pritisci kojima se aktivne građane i građanke pokušava “ušutkati” dogotrajnim sudskim procesima, tužbama, klevetama i prijetnjama.

Kako bi privukla dodatnu pažnju na takve slučajeve u Hrvatskoj, ali i direktno financijski pomogla osobi koja je izložena tim pritiscima, do 25. lipnja provodi dobrotvornu akciju i kampanju prikupljanja sredstava za pokrivanje nagomilanih sudskih troškova za branitelja okoliša Nikolu Teslu iz Starigrada. On je izgubio spor u kojem se borio protiv odlagališta otpada, pa su mu se nagomilali sudski troškovi.

Tomac poziva građane i građanke da podrže kampanju i doniraju.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izražava zabrinutost zbog, kako kažu, “netransparentnog planiranja Green Deala” kao važnog instrumenta za provedbu zelenih ciljeva EU-a.

“Umjesto da se uključi javnost i civilni sektor i da zajedno provedemo Green Deal i njegove ciljeve i da to bude korisno i za ljude i za planet, zeleni bi dogovor vrlo lako mogao postati legalni alat za greenwashing”, izjavila je za Hinu izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Ako se tako nešto dogodi, upozorava, “propustit ćemo jedinstvenu priliku za usmjeravanje poslovnog sektora i javnih politika u zelenu tranziciju – zaštitu prirode, dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene”.

Pogledaj više

Građani u akciji