Radnički protesti

Ljekari u TK održali štrajk upozorenja, generalni ako izostane dogovor (VIDEO)

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u TK održalo je danas štrajk upozorenja, koji bi, ukoliko ne postignu dogovor sa vlastima, već 19. septembra mogao prerasti u generalni štrajk. Povod za štrajk je odbijanje Vlade TK i Ministarstva zdravstva TK da uđu u izmjene i dopune postojećeg kolektivnog ugovora, odnosno da povećaju satnicu zaposlenih u zdravstvu sa 2,51 na 3 KM.

 

Nekoliko stotina zdravstvenih radnika okupio se danas ispred najveće zdravstvene ustanove u kantonu, Kliničkog centra Tuzla. Zahtijevaju od Kantonalne vlade hitnu reakciju.

– Poslali smo Vladi zahtjev da u srijedu u 12 sati napravimo zajednički sastanak u smislu ostvarivanja pregovora i da pronađemo zajednički jezik u smislu rješavanja ovih problema, a sve u interesu građana, rekao je Dr Esad Brkić, Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Brkić navodi da su zahtjevi sindikata opravdani jer su plate radnika u zdravstvu TK, među najnižim u FBIH.

– Neto plata, odnosno osnovna plata ljekara specijaliste sa koeficijentom 5.0 je 2037 KM, to vam je 1000 eura, dodao je Dr Esad Brkić

Zbog toga sve veći broj ljekara, naglašavaju sindikalisti, našpušta zdravstvene ustanove u TK i odlazi u zemlje EU. Zbog svega od Vlade TK očekuju pozitivan odgovor.

– Ovo što mi sada radimo je pružanje ruke i pokušaj da pomognemo, a ne da odmognemo. Mi nismo protiv Vlade, ni protiv zdravstvenog sistema ni protiv pacijenata ali smatramo da je naša odgovornost kao onih koji pružaju zdravstvenu uslugu trebamo i da se pitamo. Na neki način svakog radnika treba stimulisati da bi dao maksimum, rekla je Elvira Konjić, predsjednica sindikata doktora i stomatologa TK

Ispred UKC Tuzla danas je bilo i radnika koji ne podržavaju štrajk. Jedan od njih je Ševal Pezić, koji u UKC Tuzla radi 36 godina. Kaže da je stranačko zapošljavanje ubilo zdravstveni sistem u ovom kantonu.

– Mi treba da štrajkujemo protiv neradnika u UKC Tuzla,  pa tek onda za plate. Ovo samo plate, plate, a pune su kancelarije neradnika i stranačkog zapošljavanja, dobro nas narod trpi, izjavio je Ševal Pezić, zaposlenik UKC Tuzla.

Kontaktirali smo i ministarstvo zdravstva TK, ministrica nam je kazala kako će Vlada TK sutra formirati tim za pregovore, a da će sastanak sa sindikatima biti održan u srijedu.

 

 

Pogledaj više

Građani u akciji