Radnički protesti

OVO JE ŠTRAJK: Potpuna obustava nastave u svim srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica kantonalne vlade.

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupili su u generalni štrajk.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petrić, štrajk se provodi u svih sedam srednjih škola i jednoj srednjoj muzičkoj školi.

Glavni razlog za generalni štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Kamen spoticanja je visina plaća.

Vlada ZHK-a u septembru je povećala plaće svim proračunskim korisnicima za 5 posto, a iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kažu kako je tu odluku Vlada donijela samostalno bez konsultacija sa sindikalistima.

Ističu kako je to povećanje od 40 do 50 maraka, a to u praksi znači da će profesor početnik u ZHK imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1.150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica kantonalne vlade.

Pogledaj više

Građani u akciji